Objavljeno: 25.3.2018 10:00

Niste na Facebooku? To še ne pomeni, da tam ni vaših zasebnih podatkov...

To, da Facebook (in tudi druge aplikacije) ob namestitvi na telefon prosijo za dostop do naših kontaktov, je praktično samoumevno.

Manj znano pa je to, da so v starejših različicah sistema Android ob podatkih o kontaktih dobili tudi dostop do metapodatkov o klicih in SMSih - torej koga smo kdaj klicali ali se z njimi pogovarjali preko SMSev. Dostop do teh podatkov so pri Googlu onemogočili oktobra 2017, Apple na svojem iOS nikoli ni omogočal aplikacijam dostopa do teh podatkov.

Pri Facebooku pravijo, da so omenjene podatke uporabljali kot del algoritma za iskanje znancev in prijateljev. Ta možnost je bila odstranjena v različici 16 Androidovega programskega vmesnika API, a so lahko aplikacije do oktobra 2017 vseeno uporabljale starejše različice API in zaobšle omejitev. Facebook sicer omogoča, da si prenesemo arhiv s podatki, ki so jih o nas nabrali, tam lahko vidimo tudi omenjeno beleženje klicev in SMSjev.

Pri nas to zgleda takole: telefonske številke, elektronski naslovi in še kaj; tudi tistih, ki se niso nikoli prijavili v Facebook.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji