Objavljeno: 19.9.2013

Nikonov nov korak pod vodo

Podvodni fotoaparati niso nič novega, v Monitorju smo jih že večkrat preizkušali, v svojem programu jih imajo vsi večji proizvajalci fotoaparatov. Ponavadi so to kompaktni fotoaparati s povprečnimi zmogljivostmi, ki so namenjeni priobalnemu potapljanju, ponavadi do globine okoli 10-20 metrov. So torej fotografsko precej slabši od kombinacije fotoaparat/podvodno ohišje, saj lahko s slednjo sestavimo vrhunski fotoaparat DSLR, ki fotografira in snema tudi 40 in več metrov globoko (in seveda še veliko več, če se odločimo za profesionalna ohišja).

Nikon meni, da je tudi za amaterske podvodne fotografe čas, da preskočijo korak više. Predstavil je namreč fotoaparat Nikon 1 AW1, ki je prvi brezzrcalni fotoaparat, namenjen delu pod vodo. Že na videz je podoben drugim članom družine Nikon 1, taka pa je tudi večina njegovih specifikacij, le da je vodoodporen (do 15 metrov), odporen na padce (do 2 metra) in odporen na zmrzal (deluje do -10 stopinj Celzija). Seveda so objektivi izmenljivi, škoda le, da ima AW1 kljub višji ločljivosti od njegovega vzornika, modela J1 (14,1 MP namesto 10), vgrajeno manjše tipalo, kar že na papirju pomeni večjo zrnatost zajetih posnetkov.

AW1 sicer vseeno zmore zajemati v ISO od 100 do 6400, zajema do 15 slik na sekundo (60, če zaklenemo avtofokus), video pa lahko snemamo tudi s hitrostjo 1200 slik na sekundo, kar pride prav za »počasne« posnetke. Seveda premore vse dodatke, ki so danes »moderni« - GPS, višinomer, globinomer, kompas, umetni horizont in seveda Wifi.

AW1 s priloženim objektivom 11-27,5 mm bo (v ZDA) na voljo v oktobru in bo stal 800 dolarjev (brez davka). Paket, ki mu bo priložen tudi 10 mm objektiv, bo stal 1000 dolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji