Objavljeno: 5.11.2013 13:00

Nikon z novodobno klasiko

Nikon je danes na novinarski konferenci predstavil nov digitalni zrcalno-refleksni aparat, ki v ohišju, ki spominja na klasične filmske aparate družine F, prinaša povsem digitalno zasnovo. Novi aparat, imenovan Df, je zasnovan na tipalu polnega Leica formata, znanega že iz modela D4. Gre za odlično tipalo s 16 milijoni slikovnih pik, kjer gre občutljivost ISO do 12,800 (oziroma programsko do 204,800).

Omembe vredno je ohišje, ki je izredno kakovostno (tudi zatesnjeno proti vremenskimi vplivi), po oblikovanju spominja na filmske modele. Na zgornji stranici je tako polno kolesc, velik poudarek je na ročnih nastavitvah. Izstopa visok srednji del, pod katerim je pentaprizma, zaradi elektronike je aparat nekoliko debelejši in večji od filmskih predhodnikov, vseeno pa naj bi bil najlažji in najmanjši DSLR polnega formata doslej. Poleg aparata so predstavili še novi objektiv, ki je pravzaprav le olepšan 50mm F1,8 (optično je povsem enak obstoječemu 50mm F1,8G).

Cena aparata je za naše pojme visoka, prodaja bo pri nas stekla konec novembra, zanj pa bodo (skupaj z novim objektivom) zahtevali 2.999 EUR. Nam se zdi naprava predraga, zanimivo je tudi to, da ne omogoča zajema videa. A razumemo, da z njim ciljajo na tiste, ki jim veliko pomeni oblikovanje in videz, torej ne na nas, se (včasih pretirano) spuščamo v podrobnosti. Plani so kar visoko leteči, pri Nikon Slovenija so omenili, da bi radi prodali okoli sto teh aparatov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji