Objavljeno: 15.5.2014 13:00

Netflix dominira spletni prenos

Sodeč po novem poročilu podjetja Sandvine prestavlja Netflix, vse bolj popularna storitev za pretočni video, tudi do 34 odstotkov spletnega prenosa v smeri k uporabnikom. Pri tem je na drugem mestu navadno brskanje po spletu (13 odstotkov), šele nato deljenje datotek (slabih sedem odstotkov), med ponudniki pretočnega videa je drugi, Amazonov Prime Instant Video, daleč zadaj, predstavlja slaba dva odstotka prenosa. Seveda so te številke drugačne za prenos v smeri od uporabnikov proti spletu, vseeno pa gre za presenetljive podatke.

Pri tem poudarjajo, da se vse več uporabnikov Netflix odpove klasičnim televizijskim priključkom. Taki uporabniki pogledajo okoli 100 ur videa na mesec, tisti, ki pa imajo tudi navadni televizijski priključek pa okoli devet ur na mesec. Povedano drugače, najzahtevnejši uporabniki pretočijo dobrih 200 GB podatkov na mesec.

Spremembe so počasnejše pri uporabnikih mobilne telefonije, kjer je povprečna poraba na mesec v zadnji polovici leta zrasla iz 443 MB na 465 MB, to naj bi šlo na račun vse boljše pokritosti z omrežji LTE (spet gre za podatke za ZDA).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Otzi | 16.5.2014 | 10:37

In kdaj lahko Netflix pričakujemo tudi pri nas?

Matjaž Klančar | 16.5.2014 | 11:29

Uradno najverjetneje nikoli. Manj uradno pa lahko že zdaj: http://www.monitor.si/clanek/vsebine-v-spletu-po-posteni-ceni/154231/

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji