Objavljeno: 9.5.2014 11:15

Naslednja bitcoinska prevara: HashFast

Podjetje HashFast, ki je obljubljalo izdelavo in prodajo namenskih škatel za rudarjenje bitcoinov, z izpolnitvijo naročil zamuja že več kot pol leta, denarja kupcev pa ni.

Rudarjenje bitcoinov s centralnim procesorjem se že dolgo časa finančno ne izide več, ker je težavnost preveč narasla, število narudarjenih bitcoinov pa premajhno. Kljub sorazmerno visoki ceni je elektrika dražja od dobička. Podobno je tudi z rudarjenjem z grafičnimi karticami, ki je bilo dobičkonosno nekoliko dlje, a se je do danes izpelo.

Bitcoine tako rudarita dve skupini ljudi: namenski računalniški centri, kot je lanski islandski, ali pa domači uporabniki z nakupi specializirane programske opreme (ASIC). In na slednjem področju je deloval HashFast.

Podjetje je pobiralo naročila za hitre ASIC-sisteme, ki zmorejo do nekaj 100 GH/s (milijard izračunanih zgoščenih vrednosti na sekundo, gigahash/s). Njihov Baby Jet z deklarirano hitrostjo 400 GH/s bi moral biti pri kupcih že oktobra lani, pa se to ni zgodilo. Rok so si potem podaljšali do januarja letos, pa spet ni bilo nič. Razlog naj bi bile težave z matično ploščo, ki jo je prikladno oblikoval in proizvedel podizvajalec. Konec prejšnjega meseca pa smo od HashFast dobili le opravičilo, da imajo še vedno težave in da jih rešujejo.

Lani je HashFast zagotavljal, da bodo v primeru neizpolnitve obveznosti vrnili vplačano kupnino. To so pobirali v bitcoinih, čeprav je bila cena izdelka denominirana v dolarjih, kar sedaj predstavlja problem. V primerjavi z lanskim avgustom je bitcoin vreden skoraj petkrat več in HashFast tega denarja nima. Lastniki, ki očitno svojega Babyja Jeta ne bodo dobili, zahtevajo vrnitev bitcoinov, kar bi bila zanje super naložba, HashFast pa se izgovarja, da je izdelek denominiran v dolarjih in da lahko dobijo le protivrednost v bitcoinih. Pa še to ne čisto takoj.

Da ima HashFast resnično težave, priča njihova včerajšnja najava, da bodo odpustili polovico zaposlenih. Večino sicer v trženju in odnosih s strankami, nekaj pa tudi iz inženirskih vrst. Navedeni razlog je težka finančna situacija. V izjavi za javnost so zapisali, da niso prevarantje in da ne pijejo mojitov na plaži, temveč trdo delajo, da bi popravili situacijo. A vseeno so si že nakopali nekaj tožb v ZDA, grozi pa jim tudi začetek stečajnega postopka.

Kako se bo zgodba razpletla, je odvisno od več faktorjev. Najprej bo moral HashFast izpolniti svoje obveznosti, precej pa je odvisno tudi od tega, kako se bodo v pravdi in mediaciji poravnali s strankami. Sicer bo to še ena prevara v bitcoinskem svetu, kjer sicer sam bitcoin ni nič kriv, ampak tisti, ki so novost zlorabili za svojo obogatitev.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji