Objavljeno: 6.1.2014 01:00

Napovednik za CES 2014

V Las Vegasu se začenja tradicionalni sejem Consumer Electronics  Show, morda najpomembnejši dogodek v računalništvu v letu 2014. Kot vsako leto, bo tudi tokrat na sejmišču mogoče videti cel kup novosti, ki bodo skušale navdihniti javnost. Obenem CES dobro ponazarja utrip celotne industrije in razmerje moči med različnimi konkurenti.

Čeprav lahko pričakujemo pomembne novosti prav na vseh področjih, bodo v ospredju predvsem računalniški izdelki in tehnologije, ki jih lahko nadenemo (wearable technology). Glede na napovedi lahko pričakujemo pravo poplavo pametnih ur, ki bodo v večjem delu predstavljene kot sestrski izdelki za pametne telefone. Poleg nekaterih uveljavljenih imen bomo prvič srečali izdelke družb Kronoz, Cookoo, Sonostar, Metawatch, Archos, Burg, and Pine, ki še iščejo svoj pravi prostor na trgu.

Podobno kot pri urah lahko pričakujemo manjšo poplavo pametnih zapestnic, ki merijo različne življenjske (utrip, pritisk, vlažnost kože,…) in okoljske (razdalja, številko korakov,…) podatke ter omogočajo boljši nadzor nad vsakodnevnimi rekreacijskimi aktivnostmi. Obstoječi ponudniki (Nike, Fitbit, Jawbone) bodo ponudili nove modele, pridružili pa se jim bodo novi prišleki (LG). Pričakujemo lahko razvoj v nove smeri z zapestnicami, ki bodo imeli zaslone, pa tudi integracijo v same pametne ure. Podjetje Myo pa z zapestnico meri gibanje mišic v roki in s tem krmiljenje naprav z kretnjami, kot alternativo za razpoznavo s kamerami.

Med čakanjem, da Google udejanji svojo obljubo in ponudi očala Glass širši javnosti, bo CES premierno prikazal podrobne izdelke drugih proizvajalcev, kot so Epson, Vuzix, GlassUp in najbrž še nekateri pomembni prišleki na to področje. Res pa je, da bo večina novosti bolj usmerjena v smer, kjer bodo očala priložnostni video snemalnik in po možnosti osebni sprejemnik GPS, manj pa splošen računalnik v stilu Googlovi očal.

CES seveda ne bil popoln brez tablic in telefonov. Čeprav večina proizvajalcev hrani najbolj zanimive novosti za tradicionalni februarski Mobile World Congress, lahko pričakujemo nekatere novosti s strani tistih, ki bili doslej nekoliko v zaostanku (Acer, Lenovo,…). Na CESu lahko pričakujemo tudi predstavitve nekaterih ključnih gradnikov, kot so novi 64-bitni procesorji in večji pomnilniki, s katerimi bodo telefoni dokončno dosegli osebne računalnike tudi po tej plati. Enako velja za tablice.

Kot se spodobi za CES, lahko pričakujemo cel kup novih televizorjev. Poudarki bodo na ločljivosti 4K, ukrivljenosti zaslonov in seveda še večjimi diagonalami. Morda še pomembnejše novosti lahko pričakujemo v vgrajeni elektroniki, kjer bodo pametne funkcije zelo podobne tistemu, kar srečamo na telefonih in tablicah, pa tudi dosedanjih večpredstavnih predvajalnikih.

Veliko novosti lahko pričakujemo tudi pri elektroniki za nove generacije avtomobilov, kjer bodo uporabljeni enake platforme, kot pri pametnih televizorjih, tablicah in telefonih, seveda v preobleki primerni za rabo med vožnjo. Med področju, ki jih večja še posebej spremljati, so 3D tiskalniki in množica najrazličnejših tipal, naprav in programov, ki naše okolje povezujejo v internet (tako imenovan Internet of Things). 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji