Objavljeno: 26.7.2013 10:00

Največja kraja kreditnih kartic do sedaj

Ameriški tožilci so sprožili postopek proti petim hekerjem iz Rusije in Ukrajine, ki naj bi bili odgovorni za največji primer kraje številk kreditnih kartic do sedaj. Z vdori v sisteme velikih korporacij naj bi pridobili podatke o preko 160 milijonov kreditnih kartic in jih preprodali po ceni 15 do 50 dolarjev na kartico. Pridobljene podatke so »končni« uporabniki, druge kriminalne združbe, uporabili za tiskanje novih kartic, s katerimi so dvigovali denar na bankomatih oz. kupovali dobrine.

Obtoženi (dva sta že v priporu, tri pa še iščejo) so si delo porazdelili – dva sta skrbela za vdore v sisteme, tretji je ukradene podatke pregledoval in ugotavljal, kateri so vredni nadaljnje obdelave, četrtei je upravljal anonimne spletne strežnike, ki so jih uporabljali, peti pa je ukradene podatke o karticah preprodajal naprej. Eden izmed tistih, ki so podatke preprodajali naprej, je bil s strani organov pregona ujet že leta 2009 in trenutno služi 20-letno zaporno kazen.

Napadalci so največkrat uporabili varnostne luknje v bazah podatkov SQL, s pomočjo katerih so namestili trojanske konje, ti pa so jim omogočili dostop do drobovja informacijskih sistemov ciljanih podjetij. Med oškodovanimi podjetji najdemo velikane kot so Visa, JC Penny, Dow Jones, Nasdaq, Carrefour in 7-Eleven.

 

The United States Attorney's Office

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji