Objavljeno: 28.4.2014 06:00

Na smetišču odkopali kasete z igrami za Atari

Leta 1982 je izšel film E.T., ki je postal eden največjih hitov vseh časov. Istega leta je izšla istoimenska videoigra za Atari 2600, ki je postala sinonim za največji polom.

Atari je imel tedaj težave pri nakupu pravic, zato so imeli le šest tednov časa, da napišejo in izdajo igro, če naj bo ta na prodajnih policah v božični nakupovali sezoni leta 1982. Tisto sezono se je igra prodajala izvrstno in prodali so poldrugi milijon izvodov igre. Toda prodaja se je sčasoma ustavila, v Atari pa so začele prihajati neprodane kopije igre. Razlog je bil deloma v slabi kakovosti igre ter prihodu konkurence, ki je Atari ni predvidel, deloma pa tudi v preveč optimistični proizvodnji. Na koncu so Atariju ostali približno tri milijoni neprodanih izvodov.

Hkrati je leto 1983 znano tudi kot začetek krize videoiger, saj se je po fantastičnem letu 1982 začela kriza, ki je prodajo do leta 1985 sklestila za 97 odstotkov. Atari naj bi na milijone neprodanih kopij svojih iger zakopal kar na smetišču v kraju Alamogordo v Novi Mehiki. Ne York Times je tistega leta poročal, da so zakopali kar 14 tovornjakov izdelkov, nekateri mediji pa so navajali še višjo številko. Dolgo časa so ljudje menili, da gre za legendo, a zgodba je resnična.

To smetišče so izbrali, kar tam ni dovoljeno nabiranje materiala. Lani pa sta  Fuel Entertainment in Xbox Entertainment Studios, ki pripravljata dokumentarni film o Atariju, dobila dovoljenje za izkopavanje na smetišču. Ta vikend se je izkopavanje dejansko začelo in kmalu so našli ogromno izvodov igre E.T. in številnih drugih Atarijevih. Izkazalo se je, da zgodba resnična. Atari je leta 1983 resnično zakopal ogromno neprodanih izvodov.

Oglasil se je tudi James Heller, ki je bil tedaj zadolžen za pokop izdelkov, in pojasnil, da so res zakopali 728.000 kaset z igrami. Številka torej ni tako visoka, kot so prvotno poročali (tri milijone), a množični pokop se je vendarle zgodil.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji