Objavljeno: 7.7.2013 07:00

Na nemški borzi trgovanje z računalniškimi kapacitetami

Deutsche Börse je napovedala, da bodo prihodnje leto odprli trgovalno platformo, kjer bo mogoče trgovati z oblačnim računalništvom. Kupiti in prodati bo mogoče računsko moč, prostor za shranjevanje podatkov in podobno. DBCE (Deutsche Börse Cloud Exchange) bo začel delovati januarja 2014, če bo šlo vse po načrtih.

V decembrski številki Monitorja smo pisali o ogromnem poslu z borznim trgovanjem, kjer večino transakcij izvedejo računalniki na podlagi algoritmov, pri tem počasi, a zanesljivo služijo. V modernem svetu se ne trguje le s klasičnimi vrednostnimi papirji, kot so delnice in obveznice, ampak tudi s celim kupom surovin. Na blagovnih borzah lahko kupite ali prodate tudi zlato, pšenico, nafto ali premog. Računalniki so bili doslej v vlogi orodij za trgovanje, a naraščanje oblačnega računalništva ponuja novo dobrino, s katero lahko trgujemo – z oblačnim računalništvom samim.

Nemška borza zato načrtuje odprtje DBCE, ki jo bosta v sodelovanju upravljala frankfurtska borza (podružnica Deutsch Börse AG) in podjetje Zimory. Na DBCE bo mogoče prvič v zgodovini trgovati s standardiziranimi IT-kapacitetami. S kapacitetami se bo trgovali v enotah po en terabajt, procesorska moč pa se bo prodajala v večkratnih 10 enot zmogljivost (10 performance units), kjer bo en PU predstavljala obdelavo osmih gigabajtov podatkov. Natančnejše definicije bodo še predstavili, to so le okvirne.

 Sedaj bodo odpadla dolgotrajna pogajanja o uporabi računske moči drugih podjetij. Kdor jo bo potreboval, jo bo enostavno kupil na trgu, kdor pa jo bo imel odveč, jo bo lahko po procesu preverjanja varnosti lahko na  borzi enostavno prodal.

Pričakujejo, da bo ta trg letos zrasel za 18,5 odstotka na 131 milijard dolarjev letno. Čeprav to ne bo prvi primer prodaje odvečnih kapacitet, saj nekaj podobnega ponuja že Amazon z EC2, pa bo to prvi standardizirani trg za prodajo, ki ne bo vezan na enega ponudnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji