Objavljeno: 14.2.2018 05:00

Na Islandiji bo rudarjenje bitcoinov kmalu preseglo porabo elektrike vseh gospodinjstev

V aktualni številki Monitorja smo ocenili, koliko energije porabi bitcoin in ugotovili, da gre približno za enak velikostni razred, kot znaša poraba Slovenije. Ta poraba energije je seveda razpršena po celem svetu, nesorazmerno velik del rudarjenja bitcoinov pa se zaradi poceni obnovljive električne energije izvaja na Islandiji.

Državo s 340.000 prebivalci skoraj v celoti poganja električna energije iz obnovljivih virov – geotermalna, hidroenergija in vetrna energija. Če se bo trenutni trend uporabe islandskih kolokacij za rudarjenje bitcoinov nadaljeval, bo poraba električne energije v ta namen na Islandiji letos presegla 100 MW, ocenjuje tiskovni predstavnik podjetja HS Orka Johann Snorri Sigurbergsson. Islandska gospodinjstva letno porabijo okrog 700 GWh električne energije, kar bo bitcoin na Islandiji letos presegel.

Sigurbergsson pojasnjuje, da povpraševanje po električni energiji raste prek vseh pričakovanj. Letos naj bi bitcoin na Islandiji porabil 840 GWh, a trend ne kaže nobenih znakov upočasnjevanja. Zaradi tega morajo nekatere potencialne kupce celo odklanjati, saj preprosto ni dovolj električne energije, da bi lahko zadostili vsem. Prednost imajo podjetja, ki se zavežejo za večletno uporabo električne energije. Islandija je poleg ugodne in okolju prijazne električne energije privlačna tudi zaradi vremena. Hladen zrak čez celo leto omogoča enostavno in poceni hlajenje velikih podatkovnih centrov, ki tudi zato porabijo manj energije, kot bi jo v toplejših krajih.

Vsi nad tem dogajanjem niso navdušeni. Nekateri politiki na Islandiji, denimo član piratske stranke Smári McCarthy , opozarjajo, da od rudarjenja nimajo kaj dosti. Tovrstni centri zaposlujejo izjemno malo ljudi, začetne investicije so nizke, dobički iz rudarjenja pa se nepregledno prelivajo v tujino. Islandiji ostane le prodaja električne energije in – če se bo nekega dne povpraševanje zmanjšalo – presežne električne kapacitete.

BBC

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji