Objavljeno: 30.10.2013 06:00

Mozilla bo ugotavljala lokacijo iz Wi-Fi

Mozilla je zagnala svojo novo storitev, ki bo uporabnikom omogočila določitev lastnega položaja, četudi nimajo GPS-sprejemnika oziroma satelitov ne vidijo. Mozilla Location Service, kot se imenuje, je za zdaj še v beta verziji, a naj bi bila kmalu nared.

Kdor se želi projektu pridružiti v tej zgodnji beta fazi, lahko na svojo napravo prenese aplikacijo Android MozStumbler in se sprehodi po okolici. Pametni telefon, kamor ste aplikacijo namestili, potem sproti beleži dejansko lokacijo, ki jo računa na podlagi GPS-signala, in vidna brezžična omrežja. Zbrane podatke potem pošlje Mozilli, ki gradi zbirko lokacijske informacije.

Skratka, Mozilla ne počne nič novega, saj to isto počne že Google ob fotografiranju ulic po svetu (Google je sicer še nezakonito prestrezal komunikacijo po teh omrežjih, zaradi česar je bil kaznovan). Mozilla to priznava, a pravi, da želijo ustvariti odprto storitev, ki je ne bo mogla nadzorovati nobena korporacija. Kaj točno bodo ponudili še niso razkrili, so pa zapisali, da se storitev razvija naglo, so pa zagotovili, da se bodo držali pravil o varovanju zasebnosti – nenazadnje namreč zbirajo osebne podatke. Aplikacije za Applov iOS še ni.

 

 https://blog.mozilla.org/services/2013/10/28/introducing-the-mozilla-location-service/

 https://location.services.mozilla.com/

 https://wiki.mozilla.org/Services/Location/FAQ

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji