Objavljeno: 27.4.2015 09:00

Množično prestrezanje podatkov v NSA preveč tajno in neučinkovito

NSA je s poročila o delovanju programa Stellar Wind, s katerim so od leta 2001 množično zbirali prometne podatke o elektronski komunikaciji, umaknila oznako zaupno. V poročilu generalnega inšpektorata za obveščevalne službe v ZDA, ki ima pristojnosti za nadzor nad petimi organizacijami, je prebrati hudo kritiko programa in očitke o neučinkovitosti.

Stellar Wind se uradno imenuje President's Surveillance Program in so ga zagnali po terorističnih napadih leta 2001. Z njim je NSA dobila predsedniško dovoljenje za vohunjenje in prestrezanje podatkov brez ustreznih odredb sodišča. Program je bil tako tajen, da celo večji del sodišča za obveščevalne službe FISC, ki ima pristojnost izdajati odredbe za uporabo prikritih metod, ni vedel zanj. O njem je bil obveščen predsednik, ki svojim namestnikom ni smel povedati za obstoj programa. Vsi zahtevki za odredbo za normalno prisluškovanje, s katerimi so pravzaprav za nazaj legalizirali zbrane informacije, saj so bili podani v upanju, da bodo tudi klasične metode odkrile sumljivo početje, so šli v odločanje predsedniku.

O programu so bili izjemno slabo obveščeni tudi v CIA in FBI, kar je povzročalo precej nejevolje in hude krvi v organizacijah. Javnost je za Stellar Wind izvedela leta 2005 iz medijev, a so bile podrobnosti sila meglene. Močno skrajšano poročilo iz leta 2009 ni razkrilo kaj več, celoten obseg programa pa je razkril šele Edward Snowden leta 2013. Poročilo iz leta 2009, ki je sedaj postalo dostopno javnosti, čeprav ima še vedno ponekod nekaj podatkov zakritih, kaže na neučinkovitost programa.

Ker je zanj vedelo tako malo ljudi in ker ga navadni analitiki ali tehniki niso mogli uporabljati, so bili rezultati pičli. Recimo, FBI ocenjuje, da je bilo v letih 2001-2004 izmed prejetih namigov le 1,2 odstotka dejansko koristnih. V nadaljnjih letih pa jih sploh ni bilo. Program je Kongres legaliziral leta 2007.

 Poročilo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji