Objavljeno: 1.3.2018 05:00

Milijardna tožba zoper nesojenega izumitelja bitcoina

Kontroverzni Avstralec Craig Wright se je po letu 2016, ko je neuspešno zatrjeval, da je prav on Satoshi Nakamoto, skrivnosti izumitelj bitcoina, ponovno znašel v središču pozornosti. To pot ga dediči še enega izmed pionirjev bitcoina, Dava Kleimana, tožijo za pet milijard dolarjev. Za toliko bitcoinov naj bi namreč Wright opetnajstil Kleimanove dediče.

Wright predlani ni uspel nikogar prepričati, da je prav on skrivnosti Satoshi Nakamoto, saj so bili dokazi pomanjkljivi, ponarejeni in podtaknjeni. Ni pa nobenega dvoma, da je bil Wright že zelo zgodaj vpleten v bitcoin, kakor je bil tudi Dave Kleiman. Wright in Kleiman sta se spoznala že leta 2003 in že leta 2007 objavila članek o prepisovanju podatkov na disku. Njuno nadaljnje sodelovanje je zavito v tančico skrivnosti, saj se navedbe Kleimanovega brata, Wrightove trditve in dokumenti razlikujejo. Dave Kleiman je leta 2013 umrl, kar naj bi Wright izkoristil.

Ira Kleiman, Davov brat, zdaj toži Wrighta, češ da ga je opetnajstil za milijon bitcoinov. Wright in Kleiman naj bi v zgodnji dobi bitcoina skupaj rudarila kriptokovance – milijon naj bi jih bilo. Prve transakcije naj bi izvedla že devet dni po narudarjenem prvem bloku (12. januarja 2009), imela pa sta tudi skupno podjetje.

Po Kleimanovi smrti naj bi Wright predložil kup ponarejenih dokumentov, s katerimi da je Kleiman zapustil podjetje in vse premoženje Wrightu v zameno za delnice v avstralskem podjetju, ki je kasneje propadlo, pri čemer je imel zraven prste tudi Wright. Ker so bili vsi narudarjeni bitcoini v tem skupnem podjetju, se jih je polastil Wright.

Zgodba ima še cel kup ovinkov, zato je vprašanje, kaj je sploh res. Neizpodbitno je le, da vedno, ko se pojavi ime Craig Wright in bitcoin, nekaj močno smrdi.

Motherboard

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji