Objavljeno: 6.12.2016 01:00

Microsoftova pomočnica bo najbrž kar PC

Microsoft je eden redkih od velikanov na področju računalniške in zabavane elektronike, ki še ni najavil projekta pametnih zvočnikov z digitalno pomočnico, kakršen je Amazon Echo. Google, Samsung, LG in menda tudi drugi, namreč pospešeno pripravljajo izdelke brez kakega posebnega grafičnega vmesnika, ki jih krmilimo preprosto z govorom, sistem pa nam v tej obliki podaja tudi odgovore.

Toda pri nedavnem pregledovanju kode okolja Windows so pri portalu Windows Central naleteli na podatke, da Microsoft pripravlja svoj ekvivalent tehnologije, ki mu za zdaj pravijo Home Hub. Podobno kot drugje, naj bi Home Hub omogočal pogovor z uporabnikom in krmiljenje doma priključenih pametnih naprav. Seveda bo v ozadju tehnologija pametne pomočnice Cortana.

Toda za razliko od drugih, Microsoft ne razmišlja o izdelavi povsem novega tipa naprav, temveč bodo Home Hub ponudili kot funkcionalnost operacijskega sistema Windows. Na ta način naj bi lažje prepričali uporabnike, ki osebne računalnike uporabljajo že danes. Hkrati pa na ta način izkoriščajo prednosti dosedanje infrastrukture in zgradbe sistema Windows, denimo podporo za več uporabnikov.

Amazon Echo in Google Home imajo veliko pomanjkljivost v tem, da so vezani na enega uporabnika in njegov računalniški račun/profil. Če želi kdo drug vprašati pomočnika o lastnih podatkih, na primer koledarju in imeniku, se je treba najprej odjaviti in prijaviti kot druga oseba, kar je nepraktično. Microsoftov Hub naj bi brez težav enako izkušnjo omogočil več uporabnikom. Kako točno bo ločeval uporabnike med seboj, še ni povsem jasno.

Home Hub pa je še globoko v razvoju, tako da ga ni za pričakovati v skorajšnjih sestavah ("buildih") sistema Windows, ki se sicer dogajajo na približno vsakih 14 dni. Sistem naj bi postopoma uvedli v treh zaporednih nadgradnjah sistema Windows 10 (Redstone 2, 3 in 4). Kot kaže, pa bo Microsoft partnerje, proizvajalce stojne opreme, prosil za modifikacije svojih izdelkov za najboljšo uporabniško izkušnjo. Ena izmed načrtovanih funkcij, je povrnitev računalnika iz mirovanja z izgovorjavo ključne besede, s katero prikličemo Home Hub.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji