Objavljeno: 23.7.2014 09:30

Microsoftov projekt Adam

V Microsoftu že dlje časa razvijajo nov sistem strojnega učenja, poimenovan projekt Adam, ki naj bi pri zaznavanju okolice znal posnemati človeške možgane.

Zdaj so v Microsoftovem oddelku Technology and Research nekoliko odškrnili tančice projekta, ki naj bi bil počasi nared tudi za komercializacijo, in med drugim povedali, da sistem prepoznava objekte petdesetkrat hitreje in z dvakrat večjo zanesljivostjo kot dosedanji podobni sistemi umetne inteligence. Eden od ciljev, ki so si jih zadali, pa je, da bi Adam znal vizualno prepoznati kateri koli predmet. 

Inženirji so strojno znanje nakopičili tako, da so ob pomoči slik v spletnih virih, kot je Flickr, in z njimi povezanih značk (»tagov«), zbrali 14 milijonov posnetkov, razdeljenih v 22.000 kategorij, stroj pa je nato te podatke razvrstil v približno dve milijardi povezav. Ob javni predstavitvi delovanja je Adam v povezavi s Cortano, Microsoftovo pomočnico iz Windows Phone 8.1, denimo, prepoznaval pasme psov, ki so mu jih pripeljali na oder, in bil pri tem nadvse uspešen.

Kot so ob tem povedali predstavniki Microsofta, naj bi tako tehnologijo v prihodnosti uporabljali na več načinov. Z njo bi lahko uporabnik, denimo, sam preveril dermatološka znamenja na koži ali pa se v gozdu na hitro prepričal, ali je določena rastlina užitna ali strupena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji