Objavljeno: 24.9.2013 01:00

Microsoft prenavlja tablice Surface

Microsoft je uradno predstavil drugo generacijo tabličnih računalnikov Surface, s čimer so želeli potrditi svojo dolgoročno usmeritev na področje strojne opreme. Novosti sta pravzaprav dve: Surface 2 temelji tako kot doslej na platformi ARM in uporablja okolje Windows 8.1 RT, medtem ko Surface Pro 2 temelji na najnovejših procesorjih Intel Haswell in okolju Windows 8.1.

Obe tablici sta na videz zelo podobni dosedanjim (Surface 2 je nekoliko tanjši in lažji), prinašata pa tudi prenovljene dodatke, predvsem v obliki pokrovov, ki služijo kot tipkovnice  in priklopnih postaj. V tablicah je kot doslej vgrajen 10,6-palčni zaslon, le da je zdaj v obeh izvedbah zdaj z ločljivostjo 1920 x 1080 pik (ClearType). Sufrace 2 je zasnovan na platformi Nvidia Tegra 4 (doslej Tegra 3), ki nudi višjo zmogljivost ob okoli 25% manjši porabi energije. Ohišje je odslej po izbiri na voljo tudi v beli barvi.

Še večji prihranek pri energiji dosega Surface Pro 2, kjer trdijo, je procesor Intel Haswell zmanjšal porabo kar za 60%. Ta tablica je lahko opremljena s tja do 8 GB RAM in 512 GB velikimi enotami SSD.

V obeh primerih so prenovili tudi tipkovnice v pokrovih. Zanimiva je predvsem tipkovnica Type Cover 2, ki je milimeter tanjša, lažja, predvsem pa premore od zadaj osvetljene tipke. Microsoft je presenetil javnost z opcijskim pokrovom Music Cover, ki namesto klasične tipkovnice prinaša mešalno mizo za glasbo.

Kdor želi tablico spremeniti v namizni računalnik, pa bo lahko to naredil s priklopno postajo za Surface Pro 2, ki prinaša možnost priključitve zunanjega monitorja (do ločljivosti 4K!), vrata USB 2.0 in 3.0, omrežni priključek in priključek za zvočnike/mikrofon.

Znane so tudi cene. Surface Pro 2 bo v osnovni izvedbi (4 GB RAM, 64 GB SSD) stal toliko, kot doslej, torej 900 dolarjev. Osnovni Surface 2 z okoljem Windows 8 RT pa bo stal 450 dolarjev. Cene so torej tam, kjer smo že bili. Da bi naredili paket privlačnejši so pri Microsoftu naredili naslednjo potezo: vsak kupec bo dobil s tablico 200 GB brezplačnega prostora SkyDrive za obdobje dveh let, za nameček pa še leto dni brezplačnih telefonskih mednarodnih klicev prek omrežja Skype (Out).

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji