Objavljeno: 15.8.2017 01:00

Microsoft in Intel skupaj za podporo blockchainu

Tehnologija blockchain dobiva vse več podpornikov v poslovnem okolju, posledično pa tudi interes vodilnih proizvajalcev poslovne programske opreme. Microsoft in Intel sta tako združila moči in najavila paket, ki bo podjetjem olajšal vzpostavitev poslovnih podatkovnih verig blockchain, denimo za vodenje javnih in zaprtih seznamov, zagotavljanje digitalne identitete in druge aplikacije, ki potrebujejo porazdeljeno nespravljivost in istovetnost podatkov.

Microsoft je za ta vse bolj priljubljen koncept hrambe in delitve podatkov razvil novo programsko ogrodje z imenom Coco Framework, s katerim naj bi poenostavili razvoj blockchain aplikacij, hkrati pa zagotovili skalabilnost, upravljanje porazdeljene verige podatkov, zaupnost podatkov in visoko hitrost obravnave blokov v verigi.

Čeprav naj bi Coco deloval na poljubnem operacijskem sistemu in virtualnih strojih, je sistem večinoma mišljen za rabo v oblačnem okolju Azure in na Intelovi strojni opremi, ki uporablja arhitekturo Software Guard Extensions (SGX). Proizvajalca navajata, da zmore Coco na tovrstni platformi dosegati procesiranje tudi do 1.600 blockchain transakcij na sekundo. To kar je precej več kot v tipičnih aplikacijah blockchain, ki danes tipično dosegajo dejanske hitrosti nekje med 10 in 50 transakcijami na sekundo.

Coco sicer podpira poljubne protokole za podatkovne knjige (ledger) narejene s konceptom blockchain, podpira pa verige v oblaku ali na lokalnih strežnikih. Na začetku podpirajo protokole R3 Corda, Hyperledger Sawtooth, J.P. Morgan Quorum in Ethereum, v pripravi pa so še drugi.

Končna različica projekta Coco bo na voljo v letu 2018, celoto pa bodo objavili kot odprtokodni projekt objavljen na GitHubu.

8s6JMmGJ-dY

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji