Objavljeno: 19.5.2013 01:00

Meta, pametna očala za nadgrajeno resničnost

Projekt Google Glass dobiva vse več posnemovalcev, med katerimi so tudi mlada podjetja, ki skušajo na področju pametnih očal narediti še večji korak naprej. Ena takih je mlada družba Meta, ki je nastala iz projekta na univerzi Columbia in svežimi idejama prinaša podporo za nadgrajeno resničnost (augmented reality) z zmožnostjo upravljanja v tehniki 3D.

Očala Meta 1 so še prototip, a so nadvse zanimiv prikaz tega, kar lahko pričakujemo v bližnji prihodnosti. Celota je sestavljena iz stereoskopskih očal, ki jih sicer proizvaja Epson in posebnega tipala, ki je po delovanju zelo podobno Microsoftovemu Kinectu. Toda dodana vrednost je v programski opremi, ki omogoča slednje uporabnikovim prstom in upravljanje navideznih predmetov s kretnjami v prostoru.

Za prikaz navideznih 3D predmetov v prostoru Meta uporablja platformo Unity 3D, ki je sicer uporabljena v sodobnih igrah. Na osnovi tega pa gradijo uporabniški vmesnik, ki ni namenjen samo igram, temveč tudi profesionalni rabi, na primer na področju medicine, arhitekture, strojništva, ne nazadnje pa tudi vsakdanje osebne rabe in interakcije z navideznim svetom.

Meta je projekt predstavila v inkubatorju Kickstarter, kjer ponujajo razvojni komplet za 750 dolarjev, če bodo seveda zbrali dovolj zagonskih sredstev. Sedanji prototip je velik in težek, vendar družba upa, da bi lahko z ustreznimi sredstvi celoto bistveno zmanjšali in spravili v okvir običajnih očal.

http://www.meta-view.com/

http://www.kickstarter.com/projects/551975293/meta-the-most-advanced-augmented-reality-interface

sgREn8xDhRI

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji