Objavljeno: 4.7.2013 01:00

Mediatek prvi s pravimi osmimi jedri ARM?

Veliko število ponudnikov procesorjev na osnovi arhitekture ARM pomeni, da se ti nenehno borijo za prostor na trgu, zlasti z inovacijami in izboljšavami. Po tem, ko so procesorji ARM s štirimi jedri postali že nekaj vsakdanjega, je naslednji mejnik procesorska tehnologija z osmimi jedri.

Prvi, ki je omenjal osem jeder, je bil korejski Samsung, vendar tehnične podrobnosti procesorja Exynos 5 Octa razkrivajo, da gre v bistvu bolj za dvojni štirijedrni procesor kot pa pravi osemjedrnik.  Samsungov izdelek namreč vsebuje štiri zmogljivejša jedra Cortex A-15 in štiri energijsko varčnejša, a šibkejša Cortex A-7. V določenem trenutku lahko deluje le en komplet štirih jeder, odvisno od zahtevanih funkcij.

Tajvanski Mediatek pa zdaj napoveduje procesor Cortex-A7 MT6592, ki bo vseboval osem jeder, ki lahko delujejo sočasno. Procesor, ki deluje s taktom 2 GHz, se je na prvih testih odrezal zelo dobro in zlahka prehitel vse štirijedrne modele na temelju Cortex-A7. Kljub vsemu ga po zmogljivosti prehiti najnovejši Qualcommov Snapdragon 800 s štirimi jedri in 2,2 GHz, a z arhitekturo Cortex A-15. Pričakuje pa se, da bo Mediatekova ponudba energijsko varčnejša in predvsem občutno cenejša od Qualcommove.

Če bo šlo vse po načrtih, bo Mediatek procesor uradno predstavil v letošnjem zadnjem četrtletju s prvimi ciljnimi napravami v prodaji takoj v začetku 2014, po možnosti še pred kitajskim novim letom.

http://www.mediatek.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji