Objavljeno: 8.3.2014 01:00

Li-Fi – brezžične komunikacije s svetlobo

V časih, ko v gosto naseljenih območjih že počasi zmanjkuje prostih radijskih frekvenc za brezžični prenos podatkov, znanstveniki razvijajo drugačne načine brezžičnega prenosa podatkov. Medtem, ko danes omrežja Wi-Fi srečamo tako rekoč že na vsakem koraku, je najbrž le malokdo že slišal za tehnologijo Li-Fi (light fidelity).

Gre za brezžične komunikacije, ki ne uporabljajo radijskega prenosa podatkov, temveč v namen uporabljajo svetlobo. Osnova so posebne diode LED, ki omogočajo zelo hitro spremembo med osvetlitvijo in zatemnitvijo (utripanje), na moč podobno nekoč široko uporabljeni Morsejevi abecedi. Frekvenca utripanja je tako visoka, da je to praktično nevidno za človeške oči.

Čeprav Li-Fi po hitrosti ne dosega zmogljivosti radijskih povezav, je ta bistveno bolj primeren za rabo v specifičnih okoliščinah. Ameriška mornarica je denimo eden glavnih pokroviteljev tovrstnega razvoja, saj se svetloba pod vodo bistveno bolje prenaša kot radijski in zvočni valovi. Li-Fi je kot nalašč za komunikacije v okoljih, kjer so radijske komunikacije nezaželene ali celo nevarne, kot so letala, bolnice in naftna industrija.

Nekega dne bi tehnologijo Li-Fi lahko uporabljali tudi za komunikacijo v mestnem okolju, kot dopolnilo za radijske komunikacije, saj se tehnologiji ne motita. Res pa je, da je svetlobo težje hitro prenašati na večje razdalje, komunikacije pa so prekinjene, če med sprejemnikom in oddajnikom ni vidne povezave.

Znanstveniki univerze v San Diegu so nedavno razvili posebno umetno snov, ki obljublja pravo revolucijo na področju hitrosti prenosa s pomočjo tovrstno pripravljenih diod LED. Učinkovitost naj bi bila kar 50- do 80-krat večja, kot z doslej uporabljenimi diodami. V laboratoriju so z njimi dosegli hitrosti tja do 3,5 Gb/s, sicer na razdalji samo 5 cm. V Nemčiji so z nekoliko starejšo tehnologijo dosegali 500 Mb/s na razdalji dveh metrov in 100 Mb/s na dvajsetih metrov. Toda to so šele začetki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 8.3.2014 | 10:05

Svetloba se pod vodo prenaša bolje kot radijski in ZVOČNI valovi? Resno? Pri koliko metrih globine je treba prižgat svetilko, da vidiš kako barvo? Koliko daleč komunicirajo delfini, kiti in druge živali pod vodo z zvokom? Pa zakaj so do sedaj podmornice zelo uspešno sprejemale komunikacijo po ULF ali pa ELF radijskih frekvencah, po praktično celem svetu? Višja kot je frekvenca elektromagnetnega valovanja, bolj jo voda absorbira. Svetloba je frekvenčno mnogo više na EM spektru, kot naprimer ULF. Verjetno je razlaga za zanimanje ameriške mornarice ravno obratna: Ker se svetloba pod vodo prenaša zelo lokalizirano, bo tako komunikacijo varno uporabljati na kratkih razdaljah, ne da bi obstajala nevarnost detekcije s strani nasprotnika. Podmornicam lahko pride izredno prav, da komunicirajo s spremljevalnimi ladjami na površju, obenem pa ne razkrijejo svoje lokacije nasprotniku.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji