Objavljeno: 5.11.2017 12:00

Leto 2017 prebojno za zlonamerno kodo na OS X in Androidu

Varnostno podjetje F-Secure je zapisalo, da je bilo leto 2017 zelo »uspešno« za vse vrste zlonamerne kode, ki so bile pisane za operacijski sistem OS X in Android.

Še vedno je največ zlonamerne kode pisane za Windows, tako je že leta in tako je bilo tudi leta 2017. Vendar pa je Android letos že presegel število uporabnikov Windows in tako postal najbolj uporabljani operacijski sistem na svetu, zato je za hekerje vsekakor zelo zanimiv. Enako je zanimiv tudi Applov OS X, ki je sicer šele na petem mestu po razširjenosti (veliko za mobilnim Apple iOS), vendar ga uporablja veliko profesionalcev in pomembnih osebnosti, zato je za morebitne vdore tudi zelo zanimiv.

V drugem četrtletju 2017 je bilo tako najdene več zlonamerne kode za OS X kot v celem letu 2016. Večina je bila vohunskega tipa, tretjina pa je bila odkrita v merjenih napadenih na podjetja in velike korporacije.

Leta 2017 je bil odkrit tudi prvi izsiljevalski servis za Mace, kar je omogočilo napade tudi manj izurjenim napadalcem.

Bolj ali vsi napadi na mobilne naprave so merjeni na Androide (zaradi res tesne zaprtosti sistema Apple iOS), količina tovrstnih napadov pa je v letu 2017 zrasla kar za 70%.

Izsiljevalskih kod za Android je v prvih treh mesecih 2017 kar 250% več kot lani.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji