Objavljeno: 23.2.2017 08:00

Letalniki UPS-ova ideja zadnjega kilometra

Letalniki postajajo čedalje bolj priljubljeni, kar ugotavljajo tudi dostavne službe. Naslednji, ki se je vpisal na seznam podjetij, ki jih resno preizkušajo, je UPS. Toda njihov projekt se nekoliko razlikuje od ostalih poizkusov, saj uporabljajo letalnik in tovornjak.

Ker so letalniki majhni, imajo tudi majhne baterije, kar pomeni, da ne morejo leteti zelo daleč. Zato ni realno pričakovati, da bodo dostavo lahko izvajali iz centralnih skladišč. Kaj pa če bi jih pripeljali bliže? To je srž UPS-ove ideje, ki združuje tovornjak oziroma kombi in letalnik. Prvi pelje pakete skoraj čisto do cilja dostave, tam pa voznik paket, ki lahko tehta do pet kilogramov, naloži na letalnik. Ta potem odbrenči dostavit paket, medtem ko se voznik odpelje naprej k drugemu prejemniku in istočasno dostavi drugi paket. Potem se z letalnikom spet srečata pri tretji dostavi. Na ta način je mogoče letalnike uporabiti za tako imenovan zadnji kilometer (last mile), ki je v resnici najbolj zamuden in potraten del dostave.

Za zdaj je šlo le za poskus v floridski Tampi. In še sreča, da je šlo za poizkus, saj je večina dostav sicer uspela, enkrat pa je letalnik pri vzletu skorajda strmoglavil. Tehnologija je blizu, ni pa še čisto nared.

A vendarle gre razvoj v to smer. UPS si je izračunal, da bi letno privarčeval 50 milijonov dolarjev, če bi zadnjo miljo dostavljal z letalniki namesto z vozili. Prilagoditi je sicer treba še zakonodajo, a kjer je volja (in denar), tam je tudi pot. In morda bomo v prihodnosti videli dostavni tovornjak, ki bo zapeljal v neko ulico, potem pa se bodo iz njega usuli letalniki in dostavili pakete stanovalcem.

Letalniki pa so tudi tema prihajajoče številke (28. februarja), kjer smo jih preizkusili in pogledali njihovo zgodovino, delovanje in pravno regulativo v Sloveniji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji