Objavljeno: 18.8.2014

Lenovo sme kupiti strežniški del IBM

Kitajsko podjetje Lenovo je dobilo še zadnja dovoljenja, da odkupi IBM-ov strežniški del. Čakali so še na blagoslov ameriškega varuha konkurence, ki je v petek dal svojo privoljenje.

Lenovo je v preteklosti že odkupoval dele IBM-a, saj so kupili znamko ThinkPad in celotno linijo prenosnih in namiznih računalnikov. Tako je v IBM-u od klasičnega računalništva ostala samo proizvodnja in prodaja strežnikov, za kar je Lenovo lani ponujal 2,5 milijarde dolarjev, pa ni bilo dovolj.

Stvari se obrnejo in letos pozimi je IBM vendarle sprejel ponudbo, le da Lenovo sedaj ponuja le še 2,3 milijarde dolarjev. Počakati pa je bilo treba še na dovoljenja varuhov konkurence v ZDA, Evropi in na Kitajskem. Kitajci so prevzem odobrili minuli mesec, sedaj pa še ZDA.

To pomeni, da Lenovo dobi vse znamke System x, BladeCenter, Flex System, NeXtSCale in iDataPlex iz, IBM pa se bo lahko v celoti osredotočil na storitve, računalništvo v oblaku, kognitivno računalništvo, IBM Watson ipd.

Pri tem nakupu pa ni bil edini pomislek varovanje konkurence, ampak tudi nacionalna varnost. Ker IBM dobavlja strežnike za ogromno državnih ustanov, bi prodaja tega dela Kitajcem lahko pomenila tveganje. Zato je moral IBM v pogodbi določiti, da bo še vsaj pet skrbel za vzdrževanje obstoječih strežnikov, ki so jih prodali.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji