Objavljeno: 21.4.2018 23:00

Lažni požarni alarm onesposobil strežnike severnih borz

Ta teden je bilo na severnih borzah, zlasti na Finskem, nemalo težav s trgovanjem, ki jih je povzročil izpad podatkovnega centra v Väsbyju v predmestju Stockholma. V sredo zjutraj je zaradi tehničnih težav trgovanje ustavila finska borza in ga nadaljevala šele ob 15.00 po lokalnem času. Težave so bili tudi na borzah na Danskem, v Estoniji, na Islandiji, v Latviji, Litvi in na Švedskem. Tudi v četrtek je trgovanje na finski borzi potekalo omejeno, saj na primer ni delovalo visokofrekvenčno trgovanje (HFT), švedska zakladnica pa je prestavila za v četrtek načrtovano avkcijo obveznic.

Težave je povzročil lažni požarni alarm, ki se je sprožil v sredo zjutraj v prostoru s strežniki. Požarni alarm povzroči sprožitev sistema za gašenje, ki v prvi fazi v prostoru s kontrolirano eksplozijo porabi ves kisik, da bi zadušil požar. Eksplozija pa je povzročila zvočni udarec takšne intenzitete in frekvence, da so odpovedali diski v strežnikih v sobi.

Henrik Husman iz Nasdaqa, ki upravlja severne borze, je pojasnil, da je poškodovanih več sto strežnikov. Na Švedskem ni dovolj rezervnih delov, da bi sistem obnovili hitro. Sistem so zato ob 15.00 pognali z rezervne lokacije, kar je tudi razlog, da je HFT onemogočeno. To namreč terja fizično bližino strežniške sobe. Iz Digiplex, ki za Nasdaq upravlja stockholmske strežnike za finsko borzo, izjav ne dajejo.

Finski regulator trga je sprožil preiskavo, zakaj je nadaljevanje trgovanja z rezervne lokacije sledilo šele čez več ur. Upravljavec borze je dolžan zagotoviti nemoteno delovanje in delujoč rezervni sistem, ki lahko kadarkoli vskoči. K sreči večjih težav ni bilo, ker je bil ta teden sorazmerno miren na trgih. Vse transakcije na finski borzi, ki so se v sredo zgodilo pred izpadov, so anulirali.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji