Objavljeno: 5.1.2014 06:00

Lama vstala od mrtvih, Radionomy kupuje Winamp

Očitno Winamp vendarle ne bo umrl, čeprav ga AOL ne bo več razvijal. Kupil ga bo belgijski Radionomy, čeprav ni jasno, kaj bo z njim storil.

Novembra je AOL napovedal ukinitev razvoja Winampa in prenehanje podpore, tako da ga januarja ne bi bilo mogoče niti prenesti z interneta. Tako drastičnih ukrepov še ni bilo, saj se Winamp še vedno dobi na uradni strani, a dejstvo je, da je razvoja nepreklicno konec.

Avstralci so bili najbolj čustveni in so AOL pozvali, naj ne ubije Winampa oziroma ga vsaj preda v javno last kot odprto kodo, da bi ga vzdrževala prostovoljna skupnost. Posluha ni bilo, so se pa le nekaj ur pozneje razširile govorice, da se zanj zanima Microsoft. Ali so bile lažne ali pa je zanimanje hitro splahnelo; v Redmond Winamp ne pojde.

K sreči ga bo kupil belgijski Radionomy. Ta ponuja storitev nabiranja internetnih radijskih postaj in izdelave individualiziranih kanalov za svoje uporabnike. Trenutno ima nekaj več kot 6000 postaj in se želi razširiti. Viri blizu podjetij (in prenos imenskih strežnikov) so potrdili, da bo Radionomy kupil Winamp in Shoutcast. Slednji ima kar slabih 50.000 postaj, sicer pa počne podobno, in sicer omogoča predvajanje kar iz brskalnika.

Shoutcast bo za Radionomy koristen, saj bo s tem zelo razširil svojo bazo postaj. Kaj bodo napravili z Winampom, je manj gotovo. Mogoče ga bodo razvijali neodvisno dalje, mogoče bo priključen storitvi Radionomy, mogoče se bo zgodilo kaj tretjega. A za zdaj Winamp še ne bo umrl, čeprav njegova nadaljnja pojavna oblika ni jasna.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji