Objavljeno: 20.2.2018 05:00

Kvantni računalnik na silicijevem čipu

Intel in QuTech sta predstavila programljiv kvantni računalnik z dvema kubitoma, ki lahko teče kar na navadnem silicijevem čipu. To je prvi kvantni računalnik, ki je popolnoma programljiv, kar pomeni, da lahko poganja poljubne kvantne algoritme. Dosedanji poizkusi so imeli precej omejen nabor stvari, ki so jih znali početi.

Novi kvantni računalnik ima zgolj dva kubita, kar je precej manj od trenutnih rekorderjev, ki jih imajo nekaj deset (Intelov lasten jih ima na primer 49). Toda namen tokratnega dosežka ni bil izdelati najboljšega kvantnega računalnika, temveč pokazati, da lahko uporabimo tudi konvencionalne materiale.

Dvokubitni kvantni računalnik iz QuTecha je narejen iz silicijeve rezine, na kateri sta kubita v resnici elektrona, ki jima z mikrovalovi spreminjamo spin. To je implementacija, ki bo v prihodnosti morda omogočila lažjo izdelavo resnično uporabnih kvantnih računalnikov, ki imajo na stotine ali tisoče kubitov. Takšni računalniki bi lahko počeli še kaj drugega, kot poganjali Deutsch-Jozsov algoritem za kovanec.

To je eden izmed najenostavnejših kvantnih algoritmov, ki preveri, ali je nek kovanec pošten ali nepošten. Gre za modelni algoritem, ki se uporablja za testiranje kvantnih računalnikov in demonstracijo njihove hitrosti v primerjavi s konvencionalnimi. Resnično uporabni pa so seveda algoritmi za faktorizacijo, razvrščanje seznamov in druge NP-polne probleme.

TUDelft

Nature

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji