Objavljeno: 21.10.2013 20:00

Konec za Isohunt

Po dolgih letih pravdanja je Isohunt, priljubljeni iskalnik torrentov, dokončno zaprl vrata. Avtor spletne storitve, Kanadčan Gary Fung, se je z združenjem MPAA dokončno pogodil in obljubil zaprtje spletne storitve, s katero so mnogi na internetu iskali legalne in pogosto tudi ilegalne vsebine.

Isohunt torej sledi številnim podobnim iskalnikom, ki so morali zapreti vrata v zadnjih letih. Sodeč po zapisu v Wikipediji je Isohunt v dobrih desetih letih obstoja v svoji podatkovni bazi imel okoli 1,7 milijona torrentov in okoli 20 milijonov sejalcev datotek. Po nekaterih ocenah naj bi do sredine leta 2012 s tem omogočil delitev skupno kar okoli 14,11 petabytov podatkov.

Fung bi moral po dogovoru spletni servis izključiti 23. oktobra, vendar je to naredil dva dni prej in se s kratkim sporočilom dokončno poslovil od uporabnikov. Združenju MPAA mora plačati tudi 110 milijonov dolarjev, ki jih pa seveda nima, zato je vprašanje, kako se bo stvar razvijala naprej.

Ne glede na ukinitev Isohunta pa si nihče ne dela utvar, da je s tem konec obdobja izmenjave datotek prek omrežij P2P. Isohunt ima namreč številne konkurente, posnemovalce in naslednike. V preteklosti je zaprtju tovrstnih iskalnikov vedno hitro sledila nova zvezda. Prav gotovo tokrat ne bo drugače.

Nekdanji Isohunt

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji