Objavljeno: 4.6.2013

Konec spletne pralnice denarja Liberty Reserve

Ta teden je svoj konec doživela spletna stran Liberty Reserve, ki je bila zelo priljubljen način za prenos denarja sem in tja po svetu. Spletna stran je zaslovela, ker je bilo za prijavo dovolj posredovati podatke o imenu, datumu rojstva in elektronskem naslovu. Razen slednjega se podatki niso preverjali, tako da je bilo dejansko mogoče odpreti račun povsem anonimno. Denar je bilo mogoče na Liberty Reserve nakazovati na tisoč in en način (od klasičnih nakazil, do PayPala in celo poštnih nakaznic), nakar so se sredstva pretvorila v interno valuto, ki je sledila vrednosti svetovnih valut (evra in dolarja).

Glavna odlika so bila anonimna in nepreklicna nakazila, za katera si je stran zgolj odtrgala odstotek vrednosti za provizijo, to pa je bilo vse. Stran je seveda imela legalne uporabnike, a je pritegnila vrsto kriminalcev, ki so jo uporabljali za pranje denarja.

FBI je imel ustanovitelja Arthurja Budovskega in šest pajdašev že dlje časa na muhi, ukrepali pa so šele sedaj. V usklajeni akciji je kostariška policija izvedla več hišnih preiskav in zasegla računalniško opremo in druge vredne predmete (tudi drage avtomobile). Arthur Budovsky je bil aretiran v Španiji na letališču, v Kostariki in ZDA pa so prijeli še štiri sodelavce, medtem ko dva ostajata na prostosti.

Pri tem ne gre za majhno stran in obrobne aretacije, sej je FBI Budovskemu na sledi že vsaj od leta 2006. V obtožnici, ki so jo sestavili v ZDA, čeprav ni znano, ali bo Budovsky izročen ZDA, jim očitajo, da so z Liberty Reserve oprali za več kot šest milijard dolarjev. Ob tem je v kriminalnem podzemlju  zavladala precejšnja panika, sej je z racijo v Kostariki ugasnila tudi spletna stran, ki so jo zaprle ZDA. S tem pa je, tako kaže, v nepovrat odšlo ogromno milijonov dolarjev.

Arthur Budovsky je zanimiv patron. S somišljenikom Vladimirjem Katzom, ki je sodeloval tudi pri Liberty Reserve, sta bila aretirana že leta 2006 - takrat v ZDA, ker je bila njuna stran GoldAge nezakonita. Ukvarjala se je s podobnim poslom, in sicer je omogočala prenos denarja. Budovskega so tedaj obsodili na pet let pogojne kazni, pa je leta 2007 pobegnil v Kostariko. Mimogrede povejmo, da se je Budovsky v Kostariki poročil; to je zanimivo zato, ker je njegova žena ta teden povedala, da je prejela 800 dolarjev za poroko, Budovsky pa je s tem dobil državljanstvo. Ločila naj bi se bila po dveh letih, pa se iz neznanih razlogov še nista.  Tam je že leta 2006 ustanovil Liberty Reserve, ki se je pod drobnogledom kostariških oblasti znašel leta 2009. Ker ni imel dovoljenja za poslovanje kot finančna ustanova in ker ni posloval dovolj transparentno, da bi ga lahko dobil, je Budovsky ustanovil pet slamnatih podjetij, prek katerih je nadaljeval stran Liberty Reserve. Uradna preiskava se je začela leta 2011, vključil se je tudi FBI. Vrhunec je preiskava dosegla s sedanjimi aretacijami. Obtoženim grozi do 30 let zaporne kazni, plačilo 25 milijonov dolarjev odškodnine in seveda srd mednarodnega kriminala, če zasežena sredstva ne bodo vrnjena.

Takoj po vesti so se pojavila ugibanja, ali se lahko kaj podobnega zgodi tudi bitcoinu. Zelo podobna zgodba ni mogoča, saj je njegov ustroj popolnoma drugačen. Lahko pa se ga ZDA lotijo kako drugače (tudi Liberty Reserve ni ameriško podjetje, pa so ga s Patriot Actom vseeno zlomili), recimo s prepovedjo delovanja borz bitcoinov, zlonamernim rudarjenjem ali čem tretjim.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji