Objavljeno: 19.3.2008

Končano testiranje sprejemnikov za signal DVB-T

Neprofitna ustanova Sintesio z Bleda je skupaj s podizvajalcem Telesis d.o.o. iz Murske sobote za ceno 46.800 evrov opravila testiranje osmih sprejemnikov za spremljanje televizijskih programov prek digitalnega prizemnega signala (DVB-T). Slovenija bo namreč do leta začetka leta 2011 v celoti prešla na digitalno prizemeljsko oddajanje televizijskega signala.

Testiranje je naročil Direktorat za elektronske komunikacije pri Ministrstvu za gospodarstvo in Sintesio je bil izbran med petimi vabljenimi ponudniki. Sintesio so ustanovili dr. Janez Bešter (predstojnik Laboratorija za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko), mag. Željko Puljić (član uprave Telekoma Slovenije) in dr. Bogdan Topič (direktor certifikacijske družbe TÜV Bayern Sava). Direktor podjetja Telesis d.o.o., ki je izvedlo tehnični del testiranja, je tudi član projektne skupine za izdelavo strategije Republike Slovenije za prehod z analogne na digitalno radiofuzijo.

Testiranje sprejemnikov se je osredotočilo na testiranje tistih parametrov in funkcionalnosti, ki zagotavljajo sprejem signala DVB-T v Republiki Sloveniji in z njim povezanega prikaza slike ter zvoka, medtem ko se ni ukvarjalo z ugotavljanjem kakovosti slike, zvoka in morebitnih dodatnih funkcionalnosti.

Od osmih sprejemnikov šestih različnih ponudnikov na testiranju sta dva sprejemnika dobila oceno ustrezen in dva ustrezen s pripombami, štirje pa neustrezen. Pri vseh sprejemnikih je šlo za testne primerke, ki še niso v redni prodaji v Sloveniji. Pričakujemo lahko, da se bo do rednega oddajanja televizijskih programov v digitalnih tehniki DBV-T ponudba sprejemnikov še precej spremenila in razširila.

Povezave:
Spletni portal APEKa o digitalni televiziji
Priporočilo o ustreznosti DVB-T sprejemnikov za slovenski trg (sintesio, 18.3.2008)
Postopki za ugotavljanje skladnnosti delovanja digitalnih prizemnih sprejemnikov (Sintesio, 18.3.2008)

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji