Objavljeno: 10.1.2018 16:00

Kodak se podaja v kriptosvet, delnico katapultiralo

Da še vedno vlada kriptomrzlica, zaradi katere vsaka omemba kriptovalut povzroči nagel dvig vrednosti česarkoli, je danes dokazal Kodak. Vrednost njegovih delnic se je več kot podvojila, potem ko je podjetja napovedalo, da se bo resno podalo v kriptožetone in tehnologijo veriženja blokov (blockchain).

Kodak je sporočil, da bo izvedel prvo javno ponudbo kriptožetonov (ICO). Kodakcoin, kot se bodo imenovali, bodo omogočali uporabo blockchaina, da bodo avtorji svoje fotografije lahko avtorsko zaščitili. Cilj je ustvariti enoten seznam (ledger) avtorsko zaščitenih del, ki bi ga podpiral blockchain. Podrobnosti še niso jasne, so pa nekateri strokovnjaki kritični do projekta in opozarjajo, da na ta način en dosežemo nič večje zaščite kot s klasičnimi zakoni. Problem pri avtorskih pravicah običajno ni, da ne bi vedeli, kako je neka vsebina zaščitena, temveč da to zaščito ignoriramo.

Druga novost, ki jo je napovedal Kodak, je postavitev naprav za rudarjenje bitcoinov na svojem centru, kjer jih bodo potem oddajali zainteresiranim najemnikom. Imenovala se bo Kodak KashMiner. Zakaj bi to počeli? Ker lahko Kodak zagotavlja energijo za te naprave po ceni 4 cente na kilovatno uro, kar je več kot dvakrat ceneje, kot lahko to počnemo doma.

Dogajanje spominja na leto 1999, ko so vrednosti podjetij na borzi letele v višave, takoj ko so omenila internet. Trenutno se enako dogaja s kriptovalutami.

BBC

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji