Objavljeno: 29.3.2014 13:00

Kitajska izganja bitcoin

Virtualna kriptovaluta bitcoin je ta teden doživela nov udarec, saj je Kitajska vsem bankam, hranilnicam in drugim posrednikom pri finančnih transakcijah prepovedala ukvarjanje z bitcoinom ter poslovanje s podjetji, ki se ukvarjajo s trgovanjem bitcoinov.

V praksi to pomeni, da morajo vse kitajske borze svoje poslovanje prenesti v tujino – to vključuje tako strežnike kot tudi bančne račune in procesne centre za obdelavo transakcij. Kitajska je že decembra lani svojim bankam prepovedala trgovanje z bitcoini, medtem ko posameznikov niso preganjali. Največja kitajska borza BTC China je kmalu zatem prenehala sprejemati pologe juanov. Poleg te največje kitajske borze za bitcoine jih tam deluje še približno ducat, ki bodo poiskati zavetje v tujini.

Novica je povzročila 20-odstotni padec vrednosti bitcoina, ki se je prvikrat po siloviti rasti lanskega novembra spustil pod 500 dolarjev (tečaj na Bitstampu). Uradnih izjav kitajskih borz še ni in jih ne bo, dokler ne prejmejo uradnih dokumentov iz kitajske centralne banke. Bobby Lee, izvršni direktor BTC China, pojasnjuje, da si puščajo vse možnosti odprte in da se bodo poizkusili pogajati s kitajsko vlado, kako bi lahko svoje poslovanje ohranili na Kitajskem.

Oglasila pa se je tudi ameriška davčna služba IRS, ki je sporočila, da bo v ZDA bitcoin obdavčen enako kot delnice ali transakcije v blagu. To pomeni, da je obdavčena razlika med nakupno vrednostjo bitcoina in njegovo vrednostjo ob potrošnji ali prodaji. Kot primer navajajo obdavčitev nakupa kave, ki stane dva dolarja. Če smo zanjo odšteli bitcoine, ki smo jih pridobili po nakupni ceni en dolar, bo dolar razlike, ki je nastal ob nakupu kave, obdavčen kot kapitalski dobiček.

IRS priznava, da utegne to znižati privlačnost bitcoina in število transakcij z njim, a druge možnosti niso imeli. V Sloveniji so dobički, ki jih ustvarimo s trgovanjem z bitcoini, neobdavčeni. Obdavčeni so le bitcoini, ki smo jih pridobili z rudarjenjem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji