Objavljeno: 8.1.2014 06:00

Kitajci dobivajo igralne konzole

Kitajska se pridružuje razvitim državam sveta glede na kriterij, ki bo še zlasti drag igralcem iger. Po 13 letih bo mogoče na Kitajskem spet legalno kupiti tuje konzole.

Sliši se pravzaprav neverjetno, da v najbolj naseljeni državi na svetu in s Foxconnom in ostalimi podjetji največjem proizvajalcu zabavne elektronike doslej ni bilo mogoče zakonito kupiti tuje igralne konzole. Še več, tujcem jih ni bilo dovoljeno niti proizvajati. Vse to je posledica zakona iz leta 2000, ki je prepovedal proizvodnjo, uvoz in prodajo konzol.

Tedaj je bil razlog, ki ga je navedla partija, skrb za mlade. Konzole naj bi imele negativne učinke za duševno zdravje odraščajočih osebkov, še zlasti če jih ti igrajo več ur dnevno, zato so jih v skladu s svojim režimom kratko malo prepovedali. In da bi karseda omejili tihotapljenje in se izognili komentarjem o hipokriziji, so prepovedali še njihovo proizvodnjo.

Po večurnem ekstremnem igranju iger so najbolj znani Korejci, a so imeli smrtne incidente tudi na Kitajskem. Leta 2007 sta zaradi izčrpanosti ob večurnem igranju iger umrla vsaj dva človeka, znani pa so tudi primeri samomorov in ubojev, ki so povezani z igrami. Vse to je kitajske oblasti utrdilo v prepričanju, da je igranje iger škodljivo in da prepoved koristi.

Razlog za spremembo javno ni znan, a oblasti verjetno niso ugotovile, da so se igralci poboljšali, niti niso dobile nenadne sle po demokraciji. Bržkone so ugotovili, da je prepoved prodaje konzol neučinkovit ukrep, ki prispeva samo k rasti sivega trga. Število naprav, na katerih je mogoče igrati igre, je namreč v zadnjem času skokovito poskočilo. Tablice, pametni telefoni in ostala premikajoča električna šara več kot učinkovito poganjajo številne igre, za nameček pa so se razpasle spletne igre, ki jih lahko igramo kar iz brskalnika. Glavnino pa tako ali tako zavzemajo osebni računalniki.

Medtem so se tudi konzole veselo prodajale na sivem trgu. Trg iger je na Kitajskem vreden 10 milijard evrov, do tega velika večina odpade na igre za PC-je. Tretji razlog je gospodarstvo, saj so bile konzole ene redkih elektronskih naprav, ki jih je tudi Foxconn moral proizvajati v ZDA in drugih deželah izven Kitajske. Zakaj ne bi kaj zaslužili, so dejali.

Kitajska je v Šanghaju odprla prostotrgovinsko območje, kjer bo tujim družbam dovoljeno proizvajanje konzol. Te bodo morale konzole še vedno predložiti ministrstvu in pridobiti potrdilo o skladnosti, a bo njihov "uvoz" na Kitajsko potem mogočen. (Kam tu sodi Foxconn, ni enostavno ugotoviti, saj je podjetje v resnici tajvansko, a proizvaja praktično vse na Kitajskem. Za nameček pa Kitajci obravnavajo Tajvan kot del države.)

Po celi državi bo tako odslej dovoljeno kupiti konzolo. Microsoft, Sony in Nintendo si že manejo roke, a čaka jih težko delo. Vprašanje je namreč, kako bo to izvedljivo v praksi, saj več kot 70 odstotkov potencialnih igralcev iger zasluži manj kot 4000 juanov (630 dolarjev) mesečno. Xbox One stane 500 dolarjev, PlayStation 4 400 dolarjev, igre pa okoli 50-60 dolarjev. A seveda je povsem mogoče, da bodo cene na Kitajskem nižje. Že sedaj namreč tam cveti trg modificiranih konzol in piratskih iger, ki stanejo dolar.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji