Objavljeno: 28.5.2014 01:00

Kako podaljšati življenje okolju Windows XP

Kljub temu, da je Microsoft uradno prenehal s podporo za operacijski sistem Windows XP, je ta še vedno nameščen na milijonih računalnikov po svetu, kar predstavlja čedalje večje varnostno tveganje tako za uporabnike, kot tudi ostale.

Malo manj je pri tem znano, da je Microsoft kljub ukinitvi podpore za XP ohranil podporo za njegov derivat, vgradno različico Windows Embedded (POSReady). Ta sloni na jedru Windows XP s paketom SP3, Microsoft pa bo za njo zagotavljal posodobitve vse do leta 2019.

S preprostim hackom lahko tako Windows XP Microsoftovemu sistemu za posodobitve Update »prijavimo« kot vgradno različico, na kar bomo lahko nalagali posodobitve, ki jih Microsoft še naprej razvija.

Dovolj je, da naredimo tekstovno datoteko z vsebino:

     Windows Registry Editor Version 5.00

     [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\WPA\PosReady]

     “Installed”=dword:00000001

… in jo posnamemo kot registrsko datoteko (recimo xp.reg). To datoteko namestimo (desni klik, namestitev) in dodamo omenjene ključne besede v register.

Eno posodobitev od zaključka podpore je Microsoft že objavil in se nanaša na ranljivost v spletnem brskalniku Internet Explorer.

Microsoft se je že odzval na objavo hacka in uradno odsvetoval tak pristop, češ da so razlike med sistemi Windows XP in Embedded vendarle dovolj velike, da gre za dva različna izdelka in s tem uporabniki ne bodo povsem kriti na področju varnosti.

Toda bolje kot nič, mar ne?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji