Objavljeno: 11.2.2014 06:00

Kako je Snowden vdrl v računalnike NSA

Dokumenti, ki jih je ameriški agenciji NSA odtujil nekdanji sodelavec Edward Snowden, praktično vsak teden ponudijo kakšno novo razkritje. Snowden pa ni nikoli povedal, koliko dokumentov ima, niti tega ne ve NSA. A zagotovo jih je zelo veliko, površne ocene se vrtijo okrog 1,7 milijona dokumentov. Kako neki jih nabral in odnesel?

V zvezi s tem teče v NSA preiskava, ki je te dni pokazala, da je odgovor zelo preprost. Snowden je uporabil preprosto, poceni in razširjeno orodje, ki prečeše celotno spletno stran in shrani vse podstrani. Takšne pajke (web crawler), recimo, uporablja tudi Google, da lahko indeksira vsebino internetnih strani za uvrstitev v iskalnik. Podobnega pajka je uporabil tudi Snowden, ki je indeksiral in prenašal podatke iz sistema, medtem ko je Snowden normalno opravljal svoje delo. Snowden dokumentov ni izbral ročno in jih prenašal, temveč je postopek v celoti avtomatiziral.

Razkritje je v posmeh NSA predvsem zato, ker je takega pajka lahko odkriti. NSA bi bila morala zaznati, da se po njihovem omrežju prenaša bistveno več datotek kot običajno, in da ena delovna postaja z lokalne mreže vleče ogromne količine podatkov.

Še bolj neverjetno je, da so na zelo podoben način v aferiki Wikileaks pred leti odtujili ameriške diplomatske depeše. NSA sicer trdi, da je imel Snowden precej sreče. Če bi bil to počel s sedeža v Fort Meadu, bi ga bili računalniški sistemi odkrili. Ker pa je delal v enoti na Havajih, ki še ni bila priključena v novi varnostni sistem, je imel odprto pot do celotnega sistema, ne da bi kdo kaj posumil. Ker so zaradi časovne razlike na Havajih v službi še več ur zatem, ko gredo v Fort Meadu že domov, ni njegovega početja nihče opazil niti po naključju.

NSA ima vrhunsko zaščito pred napadi od zunaj, medtem ko so na varovanje pred napadi od znotraj in na ustrezno ločitev dostopnosti podatkov pozabili. Snowdnu pa je pri vsem pomagalo tudi dejstvo, da je bil računalniški skrbnik in je imel gesla številnih drugih uporabnikov in šefov. Pajek je uporabljal gesla več ljudi, da bi ga bilo teže odkriti.

Če nekoliko karikiramo: potem ko so v NSA na nova protivlomna vrata namestili najnaprednejši varnostni sistem, je Snowden kot snažilka s šopom vseh ključev vstopil v prostore in prefotokopiral dokumente, ki so ležali na mizah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji