Objavljeno: 30.9.2017 12:00

Javne ponudbe kriptovalut v čedalje tršem primežu

Kratek čas so bile javne ponudbe kriptovalut (ICO) kot alternativni vir financiranja mladih zagonskih podjetij (start-up) zelo priljubljene in praktično neregulirane, a se to obdobje divjega zahoda počasi končuje. V začetku meseca je Kitajska sporočila, da ne bo več dovolila ICO-jev, sedaj pa se prepovedi pridružuje tudi Južna Koreja. V ZDA medtem ICO ostajajo dovoljeni, a zanje veljajo enako stroga pravila kot za javne ponudbe delnic (IPO). Pri nas specialne zakonodaje (lex specialis), ki bi urejala to področje, za zdaj še ni, čeprav smo uspešne primere ICO-jev že imeli.

V okviru ICO mlado podjetje investitorjem ponudi novoizdano kriptovaluto, ki jo vplačajo v kakšni priznani, denimo v ethru ali bitcoinu. Investitorji si od uspešnega poslovanja podjetja obetajo apreciacijo nove kriptovalute, podjetje pa pridobi svež kapital. V tem pogledu je situacija zelo podobna prvim javnim ponudbam delnic, kjer podjetja ponudijo novoizdane delnice in tako zberejo kapital, investitorji pa v prihodnosti pričakujejo rast tečaja teh delnic. A IPO-ji so strogo regulirani, da se preprečujejo zlorabe.

Pri ICO-jih pa smo videli že vse, od zelo uspešnih projektov do pravih polomij in prevar. Zato ni presenetljivo, da so se države odločile, to področje regulirati. Kitajska in Južna Koreja sta v celoti prepovedala ICO-je z utemeljitvijo, da gre za špekulativne naložbe. V ZDA pa je medtem regulator trga vrednostnih papirjev SEC odločil, da je bil en konkreten ICO v nasprotju z zakonodajo, ker ni upošteval pravil, ki veljajo za IPO. Prav tako je SEC uradno posvaril ljudi, naj bodo pri investiranju prek ICO previdni, saj na tem področju prevar mrgoli.

Kakšna bo v praksi prihodnost ICO-jev, je težko napovedani. Dokler bo vrednost kriptovalut naraščala vsepoprek, bodo tudi ICO-ji ostali priljubljeni. Če pa se bo vzdušje na trgu spremenilo, lahko zanimanje za ICO-je tudi upade. Državne prepovedi lahko vplivajo na to področje, a v praksi je transakcije s kriptovalutami, zlasti neizsledljivimi, kakršen je monero, skoraj nemogoče prepovedati. Lahko pa seveda nadzor izvajajo na menjalnicah v običajne valute in podjetjem prepovedo poslovanje s kriptovalutami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji