Objavljeno: 27.5.2014 08:00

Izšel je novi Monitor

Tokrat smo poslušali glasbo, saj smo preizkusili kup manjših, prenosnih zvočnikov. Ti ponujajo presenetljivo dober zvok glede na razmeroma majhna ohišja, uporabljajo se v navezi s pametnimi telefoni in tablicami, seveda brezžično.

V zadnjih mesecih je na trg prišlo nekaj pametnih zapestnic, ki v povezavi s telefoni omogočajo spremljanje športnega oziroma aktivnega udejstvovanja. Preizkusili smo tri aktualne modele podjetji Jawbone, Fitbit in Sony; vse obljubljajo vpogled v telesno aktivnost in pomoč pri čim bolj zdravem življenju, seveda pa je veliko odvisno tudi od pripadajočih aplikacij.

Pišemo tudi o programih OCR, torej o programskem prepoznavanju besedil iz bitnih slik oziroma fotografij. Danes se ti programi odnesejo presenetljivo dobro (tudi pri naših šumnikih), besedila pa znajo prebrati celo telefoni. V poglobljenem članku si lahko preberete tudi vse o tehnologiji branja prstnih odtisov, ki smo jo začeli srečevati tudi v pametnih telefonih.

Ta mesec smo imeli kar nekaj zanimivih preizkusov. Največ pogledov je pritegnil Samsungov ukrivljen televizor, ki se hvali tudi z visoko ločljivostjo 4K. V naš laboratorij je prišel tudi Linksysov novi zmogljivi usmerjevalnik, model WRT1900AC, ki vsaj na videz spominja na stare modele družine WRT54G.

Na preizkusu smo imeli tudi par novih mobilnih zastavonoš, ki se v svetu zmogljivih Android telefonov brez težav kosa z Samsungovim Galaxy S5 – govorimo o HTCjevem One M8 in Sonyjevem Xperia Z2. Čeprav gre za izredno zmogljive naprave, imajo vse tri svoje prednosti in slabosti. Preizkusili smo tudi nekaj drugih naprav, od cenejše (a zelo velike) Lumie 1320, pa do oklepljenega telefona Caterpillar.

Za vse, ki jih zanima računalniška varnost, smo pripravili izčrpen članek na temo varnosti povezav HTTPS, ocenili smo tudi varnost naših spletnih bank in finančnih ustanov ter nekaterih spletnih strani državne uprave.

Kot vedno je v reviji še veliko preizkusov, novic, mnenj in nasvetov. Poleg naslednje številke, ki izide konec junija, pa pospešeno pripravljamo tudi posebno poletno številko – do takrat pa si lahko ogledate tudi članke preteklih številk v našem spletnem arhivu.

Monitor lahko berete tudi:

  • na telefonih in tablicah Android in iOS,
  • lahko pa si ga preberete tudi v spletni različici in 
  • lahko ga prelistate v našem listalniku (če zakupite spletni dostop, je slednji v polni ločljivosti).
  • Seveda so vse dosedanje številke revije brezplačno na voljo v našem spletnem arhivu, na DVDju pa je voljo tudi celotna paleta številk v formatu PDF.

(pozor, tiskarski škrat!)

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji