Objavljeno: 16.10.2013 13:00

Irska zapira davčno luknjo za multinacionalke, a že odpira novo

Irska vlada je napovedala pomembno spremembo davčne zakonodaje, ki bo podjetjem prepovedala, da ne bi imela davčnega sedeža. Na ta način želijo zajeziti množično izmikanje plačilu davkov, ki ga izvajajo Apple, Microsoft, Google, Facebook in številne druge multinacionalke.

Že v letošnji poletni številki smo obširno opisali konstrukcijo, ki multinacionalkam omogoča izmikanje plačilu davkov. Ključ se skriva v Irski zakonodaji, ki davčno rezidentstvo ugotavlja na podlagi dejanskega poslovanja podjetja in ne njegove ustanovitve ali vpisa v matično knjigo. Z dvema irskima podružnicama lahko multinacionalke dosežejo, da pravnoformalno ena izmed njih nima nikjer davčnega rezidentstva, saj je registrirana na Irskem, a posluje drugod. Na ta način se letno izmaknejo plačilu več milijard evrov davkov (ideji se pravi double irish).

Irska vlada sedaj pripravlja spremembo zakonodaje, ki naj bi tovrstne malverzacije prepovedala. Vsako podjetje bo moralo namreč obvezno prijaviti, kje ima davčno rezidentstvo. Njihov finančni minister Michael Noonan poudarja, da bodo s to reformo prispevali k rešitvi globalnega problema izmikanja plačilu davkov.

Žal je rešitev polovičarska. Irska bo še vedno dopuščala, da ima irsko podjetje davčno rezidentstvo drugje. To pomeni, da bodo lahko podjetja enostavno prijavila rezidentstvo v kakšni davčni oazi, kjer je dobiček neobdavčen – na primer na Bermudskem otočju. Analitiki zato opozarjajo, da je sprememba bolj lepotne narave. Podjetja bodo le minimalno popravila svojo organiziranost, davčna obremenitev pa se zaradi tega ne bo dvignila. Zlobni jeziki zato že namigujejo, da so spremembo od Irske izsilile ZDA, a so Irci zamižali na eno oko, da bi obdržali kapital.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji