Objavljeno: 20.8.2016 01:00

iOS in Android imata več kot 99% tržni delež

Google in Apple sta s svojima platformama praktično že ugonobila vso konkurenco na področju pametnih telefonov. Najnovejši podatki družbe Gartner kažejo, da imata velikana skupno rekordni tržni delež v višini 99,1%. Drugače povedano, vsi ostali predstavljajo manj kot odstotek prodanih telefonov.

Ob tem je pomenljiv predvsem drastični padec prodaje pametnih telefonov z operacijskim sistemom Windows. V letu dni se je prodaja te platforme zmanjšala za neverjetnih 76% (iz 8,2 na manj kot 2 milijona enot).

Pomemben je tudi podatek, da je Android še pridobil na račun iOS in tako med vsemi proizvajalci, ki ga podpirajo predstavlja 86,2% trga (+4% v letu dni), medtem ko je Apple s telefoni iPhone izgubil (-2,7%). Med posameznimi znamkami je Apple še vedno na drugem mestu, takoj za Samsungom. Razmerje med tema velikanoma je občutno - 22,3% proti 12,9% (+0,5% za Samsung).

Kitajci so bili v zadnjem letu izredno uspešni in zasedajo tri naslednja mesta. Tretji po prodaji telefonov je Huawei (8,9%, +0,9%), sledi največje presenečenje, družba Oppo (5,4% proti 2,4% pred letom dni), peti pa je Xiaomi. Vsi ostali imajo pomemben, 46-odsotni, a padajoč tržni delež.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji