Objavljeno: 20.7.2013 07:00

Internet dobil štiri nove vrhovne domene

Svetovni nadzornik in upravnik vrhovnih internetnih domen ICANN je na konferenci v Durbanu, ki je potekala ta teden, predstavil tri nove generične vrhovne domene. Prvikrat v zgodovini se dogaja, da smo dobili štiri nelatinične domene.

Nove domene se glasijo .شبكة, .游戏, .онлайн in .сайт. Če tega niste zmogli prebrati, prišepnimo, da gre za .splet (v arabščini), .igra (v kitajščini) ter .online in .stran (oboje v ruščini). To so prve vrhovne domene, ki bodo v skladu z novim IDN (Internationalized Domain Names) registrirane v neangleški abecedi. Domene je bilo v skladu z IDN že sedaj mogoče registrirati s posebnimi znaki, kot so naši šumniki, ali v drugih pisavah, še vedno pa je bila končnica latinična brez naglasnih znamenj (razen seveda, če je bila na državni domeni, ki so že tudi nelatinične). Odslej bo prvikrat mogoče vtipkati celoten naslov v ruščini, arabščini ali kitajščini.

Marsikdo se bo ustrašil, kako bo do teh domen dostopal v Evropi. Zelo enostavno, prazaprav. Moderni brskalniki imajo podporo za vse te pisave že vgrajeno, tako da lahko nanje preprosto kliknejo ali pa naslov skopirajo. Kdor pa dejansko razume rusko, kitajsko ali arabsko, mu je tudi jasno, kako se ti znaki vnašajo z našo tipkovnico. Ostalim to ni treba, ker bo vsebina na teh domenah omejena lokalne jezike.

Kaj pa ostale domene? Spomnimo se, da je ICANN lani prejel 1930 vlog za nove vrhovne domene. Večina je podvojenih ali še večkrat registriranih in tu bo moral ICANN igrati razsodnika, 116 pa je nelatiničnih. Zanimivo je, da je ICANN najprej odobril prav štiri iz te skupine. Kaj pa ostale? Na poti so. Najbolj kontroverzni sta ta hip .Amazon in .Patagonia, ki ju želijo registrirati tako ameriška podjetja kot ustrezne južnoameriške krajinske organizacije. Patagonia naj bi sicer že umaknila zahtevek za registracijo, medtem ko se Amazon ne da tako zlahka odgnati. A ker mu nasprotujejo vse južnoameriške vlade, pravih možnosti za sprejem nima.

Tole je nova prihodnost interneta, če bo ICANN res registriral večino novih generičnih vrhovnih domen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji