Objavljeno: 14.3.2017 01:00

Intel vstopa na področje samovozečih vozil

Intel je sklenil dogovor o nakupu izraelskega podjetja Mobileye N.V., ki razvija tehnologijo računalniškega vida za pomoč pri vožnji in za samodejno vožnjo. Velikan s področja elektronskih vezij bo za izraelskega inovatorja odštel kar 15,3 milijard dolarjev.

Mobileye sodi med večje ponudnike tehnologije za samodejno vožnjo, znani pa so predvsem po temu, da so sklenili večjo pogodbo z družbo BMW, s katero razvijajo platformo iNext, ki bo prinesla samodejno vožnjo v bavarska vozila nekje okoli leta 2021. Pogodba pa jih ne veže zgolj na BMW, kar jim odpira zelo velike priložnosti v avtomobilski industriji, pa tudi širše. Tu lahko morda najdemo obrazložitev, zakaj je Intel za nakup odštel tako visoko premijo. Poslovni odgovor pravzaprav sodi med največje tehnološke prodaje v zgodovini Izraela.

Nakup družbe Intel posredno potrjuje, da se velikan s področja PC računalnikov pospešeno usmerja v druge segmente rabe sodobne elektronike, vse manj pozornosti pa povzroča trgu, ki ga je pripomogel ustvariti. Intel si nedvomno obeta, da bo v avtomobilski industriji vnovčil zmogljive procesorje, ki so potrebni za računalniški vid in umetno inteligenco v vozilu. Na tem področju trenutno kraljuje Nvidia, vendar se bo konkurenca kmalu povečala.

Rešitev družbe Mobileye, ki uporablja le eno kamero in razmeroma preprosto elektroniko je hkrati poceni in učinkovita. Intel bo po vsej verjetnosti temu modulu dodal dodatno elektroniko, ki so jo v ta namen razvijali v zadnjih nekaj letih. Nakup družbe Mobileye ni edina Intelova investicija na področju pametnih vozil.

Januarja so kupili 15% delež v družbi Here, ki ponuja navigacijske sisteme. Lani pa so odprli investicijski sklad v višini 250 milijonov dolarjev namenjen mladim podjetjem s področja. Kot je videti pa namerava Intel ostati zgolj dobavitelj tehnologije, ne pa proizvajalec končnih rešitev, kaj šele cel samovozečih avtomobilov.

42rmGs0Rvtw

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji