Objavljeno: 2.5.2016 01:00

Intel ukinja procesorje Atom

Intel je v senci najavljenega prestrukturiranja družbe, pri katerem bodo odpustili 12.000 ljudi ali 11% vseh zaposlenih, poskrbel še za eno odmevno spremembo. Podjetje je nemudoma ukinilo nadaljnji razvoj procesorjev Atom z delovnimi imeni Sofia in Broxton, s katerimi so nameravali konkurirati na področju pametnih telefonov in samostojnih tablic.

Intelova odločitev je pomembnejša kot se zdi na prvi pogled. S tem so dejansko priznali dokončni poraz na področju procesorjev za mobilne telefone, kjer jih je povsem povozil ARM s svojimi izdelki. Odločitev postavlja v negotovo luč tudi dobršen del Microsoftovove strategije glede pametnih telefonov, zlati okoli nesojenega telefona Sufrace Phone, o katerem se že dolgo šušlja.

Intel se sicer ne umika povsem iz področja mobilnih naprav. Na tem področju bodo še naprej ponujali procesorje Core M Skylake in naslednike, ki pa so bolj primerni za hibridne računalnike in prenosnike, kot za prave tablice ali telefone. Analitiki menijo, da je bila družina Atom za Intel doslej največja napaka, ki jih je verjetno stala milijarde dolarjev v zgrešenih vlaganjih.

Intel s prestrukturiranjem išče novo pot na področju naprav IoT, strežniških izdelkov Xeon in storitev v oblaku, področje klasičnih procesorjev x86/x64 s katerimi so pravzaprav zasloveli, pa prestavljajo nekako v ozadje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji