Objavljeno: 31.5.2014 01:00

Intel bo ponujal robote

Intelov prvi mož Brian Krzanich je na konferenci re/code javno nakazal, da se ta velikan namerava podati tudi na področje robotike. Na govorniškem odru so prikazali kar dva prototipa, ki seveda uporabljata kopico Intelovih tehnologij, začenši s procesorji.

Od obeh je zagotovo bolj karizmatičen robotek z imenom Jimmy, ki ga poganja zmogljivi procesor Intel Core i7. Robot zna zelo dobro hoditi, govoriti, s tipali pa tudi razpoznati okolico. Posebnost je brez dvoma ta, da je večina njegovih delov narejenih s 3D tiskalnikom. Trenutni prototip stane okoli 16.000 dolarjev, vendar bo v končni različici cenejši.

Intel je sočasno predstavil tudi manjši model, ki še nima imena, bo pa zato na trg prišel precej prej, predvidoma še pred koncem letošnjega leta. Intel bo pravzaprav prodajal osnovne gradnike, elektromotorje, akumulatorje, aktuatorje in druge mehanske dele, elektroniko, programsko opremo, medtem ko bodo uporabniki lahko na osnovi priloženih 3D modelov druge dele sami natisnili na 3D tiskalniku in jih prilagodili lastnim željam. Intel bo načrte in programsko opremo za krmiljenje robota objavil kot odprto kodo.

Manjši robotek bo obenem prvi, ki ga bo poganjal letos predstavljeni vgradni procesor Edison, ki obljublja zelo visoko energijsko varčnost. S ceno 1.600 dolarjev pri Intelu upajo, da bo robotek spodbudil nov val interesa nad tem področjem in tesno povezljivost z mobilnimi napravami ter appsi.

CIr8xYoxxIY

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji