Objavljeno: 15.11.2008

Infosek 2008

Nova Gorica je bila v mesecu novembru tradicionalno, tokrat že šestič, prizorišče konference Infosek, ki velja za osrednji dogodek na področju informacijske varnosti in varovanja podatkov. V mesto vrtnic se je tako v treh dneh zgrnilo preko tristo informatikov, sistemskih administratorjev, IT direktorjev in managerjev, saj je v času vse večje odvisnosti od informacijskih tehnologij nenehno izobraževanje in nadgrajevanje znanja ključnega pomena pri zaščiti pred varnostnimi incidenti.

Tudi letos je bila konferenca razvrščena v različne tematske sklope: upravljanje varovanja informacij in neprekinjenega poslovanja, biometrija, omrežna varnost, hacking, SOA in varnost, outsourcing, varnost kartičnega poslovanja, IT manager, socialnemu inženiringu pa je bil posvečen celoten prvi dan konference. Letošnja rdeča nit Infosek-a se je sicer glasila »Kako se zaščititi«.

Seveda ni manjkalo eminentnih tujih gostov izmed katerih velja izpostaviti Angeliko Plate, ki je sodelovala pri pripravi vseh standardov s področja informacijske varnosti ISO 27000. Direktorji podjetij in managerji so bili, po obiskanosti sodeč, zelo navdušeni nad fuzijo športa in IT segmenta saj so na okroglih mizah sodelovali tudi priznani športniki kot Jolanda Čeplak, Dejan Fabčič in Miran Stanovnik.

Svojevrsten in zanimiv pristop sta izbrala tudi Matej Kovačič in Gorazd Žagar, ki sta »v živo« izvedla »demo hacking« in demonstrirala kako lahko spreten napadalec popolnoma prevzame nadzor nad določenim, v tem primeru seveda hipotetičnim, podjetjem. Predstavitev je vključevala vse elemente namenskega napada: popisovanje omrežja in uporabnikov, dumpster diving (brskanje po smeteh), phreaking, socialni inženiring, napad na spletno aplikacijo, razbijanje gesel, itd.

Nedvomno pa je nad večino udeležencev pustilo močan vtis predavanje Jan Žorž-a (go6.si) z naslovom: »IPv6 ali Skorajšnja izčrpanost IPv4 naslovnega prostora: sociološki, politični, tržni ali tehnološki problem«. Jan je poskušal čim enostavneje, ter v čim krajšem času (na žalost je imel na razpolago le borih 30 minut) predstaviti problem, ki se ga večina uporabnikov, pa tudi ISP-jev, v Sloveniji sploh ne zaveda: IPv4 se poslavlja. Leto 2010 je predvideno kot leto D, ko bo zmanjkalo razpoložljivih IPv4 naslovov. Kako smo na to pripravljeni? Ali boljše: kako so na prehod pripravljeni ISP-ji, ponudniki gostovanja in ponudniki vsebin? Po Janovem mnenju bo migracija zelo boleča saj že danes na tem področju krepko zaostajamo za razvitimi IT državami. Za primer: izmed slovenskih ISP-jev sta IPv4/IPv6 translacijske mehanizme (tuneli so izvzeti) zaenkrat implementirala le ARNES in Amis. Verjetno bo že skrajni čas, da nekdo premakne zadevo. Pa čeprav s kladivom.

Kakorkoli, Infosek tudi letos ni razočaral, čeprav je bil mogoče nekoliko manj »hard-core« kakor prejšnja leta. Utrjevala in sklepala so se (poslovna) prijateljstva, udeleženci pa so se domov vrnili z novimi (spo)znanji in odkritji. In to je tudi bistvo Infosek-a.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji