Objavljeno: 18.9.2013 06:00

IBM vlaga milijardo v odprto kodo

IBM-ov podpredsednik Brad McCredie je včeraj na LinuxConu v New Orleansu najavil, da bo podjetje v odprto kodo vložilo milijardo dolarjev. V naslednjih štirih do petih letih bodo s tem denarjem podprli Linux in sorodno odprtokodno programsko opremo za uporabo na strežnikih Power.

To ni prva tovrstna investicija, saj je IBM že davnega leta 2000 najavil milijardno investicijo v Linux, ko je Linux šele postajal resen igralec v poslovnem svetu. To se je izkazalo za vizionarsko odločitev, saj so sedaj razmere povsem drugačne, ko Linux že poganja številne strežnike. Ti so večinoma arhitekture x86, a svoj kos pogače si želi odrezati tudi IBM s platformo Power. Ti sicer zmorejo poganjati tudi Linux, a so doslej v veliki meri tekli na Unixu (AIX). IBM tu išče svojo priložnost še z Linuxom. Hkrati pa povejmo, da je IBM prejšnji mesec najavil, da bo mogoče platformo Power licencirati, torej bodo lahko tudi druga podjetja izdelovala strežnike na tej platformi.

Kam točno bo šla ta milijarda? Predvsem za podporo uporabnikom strežnikov Power, da bi prestopili z Unixa na Linux. V ta namen bodo v Montpellierju v Franciji ustanovili nov Power Systems Linux Center, kakršni že od maja stojijo v Pekingu, oziroma od julija Teksasu in New Yorku. Postavili bodo tudi razvojni oblak strežnikov Power, na katerih bo tekel Linux. Razvijalci ga bodo lahko uporabljali brezplačno, da bodo na njem testirali svoje aplikacije za Linux, Unix in IBM i (še en operacijski sistem, ki teče na arhitekturi Power, ta je na EBCDIC).

In zakaj bi sploh kdo uporabljal arhitekturo Power, če že imamo x86? Slednja je napisana na precej starih temeljih z obilico združljivosti za nazaj, tako da ni najbolj učinkovita (je pa izjemno razširjena in podprta). IBM pravi, da lahko en procesor Power nadomesti 10 Intelovih, s čimer se bodo zmanjšale cena, poraba energije in potreba po hlajenju podatkovnih centrov. Tako pavšalna ocena seveda velja le v optimalnih razmerah, pa vseeno.

Kaj pa AIX (IBM-ova verzija Unixovega operacijskega sistema), ki je doslej držal primat na platformi Power? Ta trdno ostaja v sedlu in ne odhaja nikamor, zatrjujejo v IBM. Tudi na novih centrih bodo lahko razvijalci testirali aplikacije tako za Linux kakor AIX. Bo pa Linux postal polnokrvna konkurenca, upa IBM.

IBM-ovo podporo skupnost Linux ceni. Jim Zemlin, izvršni direktor Fundacije Linux, je dejal, da je IBM s prvo milijardno investicijo zagnal plaz inovacij, ki se ni ustavil, zato z nestrpnostjo pričakujejo, kaj bo sprožila tokratna investicija. Čeprav je usmerjena na IBM-ovo platformo, se namreč učinki hitro razlijejo, tako da v končni fazi pridobijo tudi ostali.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji