Objavljeno: 5.8.2015 11:00

IBM s patenti zavzema oblak 

Podjetju, ki je sicer eden največjih svetovnih imetnikov najrazličnejših patentnih pravic, je v zadnjem letu in pol uspelo pridobiti okoli 1200 patentov s področja storitev v oblaku, od tega tretjino v prvi polovici letošnjega leta. Razlog za zaskrbljenost? Po mnenju nekaterih poznavalcev da. 4.8.2015

Verjetno se vsi strinjamo, da je veliki modrijan zaslužen za številne tektonske premike na področju računalništva v oblaku, taka je, denimo, njihova razvojna platforma Bluemix ali pa njihova mreža podatkovnih centrov Soflayer. Toda pridobljeni patenti segajo tudi na tako splošna področja storitev v oblaku, kot sta upravljanje virtualnih strežnikov pa izdelava časovnih presekov oziroma tako imenovanih snapshots na virtualnih strojih ter še kopica podobnih tehnologij, ki so doslej veljale za javne in temelječe na javnih standardih. Še huje, številni ponudniki storitev že dolgo časa uporabljajo številne tehnologije, za katere bi IBM teoretično lahko zahteval nadomestilo za uporabo intelektualne lastnine.

Za zdaj se nič takega še ni primerilo, težava pa vsekakor tiči v dejstvu, da je oblak do zdaj veljal za okolje, ki ga zaznamuje prosto deljenje javnih standardov. Toda ameriški patentni uradi so začeli priznavati patente tudi za tako vsakdanje postopke, kot je, denimo, prilagajanje zmogljivosti virtualnih strežnikov delovnim obremenitvam, s tem pa vzbudili strah pred plazom patentnih vojn, povezanih s storitvami v oblaku, zlasti ker je prepad v znanju državnih uradnikov in predstavnikov multinacionalk z vsakim dnem večji zaradi specifičnih znanj, ki jih zahteva poznavanje tega področja.

Po raziskavi podjetja Synergy, ki zadeva lansko zadnje četrtletje, IBM trenutno obvladuje okoli sedem odstotkov trga oblačnih storitev, pri čemer je za petami Microsoftu, ki ima dobro desetino tržišča, pred obema pa so z 29 odstotki vsemogočne Amazonove Web Services.

Vir: www.monitorpro.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

klemen_ | 7.8.2015 | 12:22

Včasih se mi zdi da že kar čakam da se vsa ta splet tako zaplete da ga bom nehal uporabljat in se vrnil h kakšnim manj virtualnim zadevam :)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji