Objavljeno: 16.2.2017 01:00

Hitra tast trga tehnologij IoT v srednji in vzhodni Evropi

Družba IDC je objavila poročilo, v kateri napovedujejo zelo hitro rast povpraševanja po izdelkih IoT v srednji in vzhodni Evropi, vsaj tja do leta 2020. Ta segment je že zdaj pomemben v naši regiji in je lani skupno zabeležil prodajo v višini okoli 11 milijard dolarjev. Do leta 2020 naj bi ta trg v povprečju rasel s stopnjo 21,5% letno in ob prelomu desetletja znašal že okoli 24 milijard dolarjev.

Zanimiv je pregled, v katerih segmentih izdelki in storitve IoT najbolj uspevajo. V naših krajih sem največ investirajo transportne organizacije (2,3 milijardi), sledijo proizvodna podjetja (2,1 milijarde) in storitvene družbe (1,2 milijarde). Raziskava kaže, da so daleč največja uspešnica rešitve za spremljanje gibanja blaga (1,6 milijarde dolarjev), kar jasno nakazuje željo po boljšem nadzoru gibanja izdelkov in prizadevanja za večjo produktivnost.

V prihodnjih letih naj bi se slika vlaganj po različnih panogah nekoliko spremenila. Največ vlaganj v tehnologijo IoT pričakujejo v zavarovalništvu, gradbeništvu, transportu ter v specifičnih medpanožnih rešitvah. V slednjo sodijo predvsem rešitve povezane s pametnimi vozili in pametnimi zgradbami.

Če je tehnologija IoT v minulih nekaj letih našla mesto predvsem v nišah, pa se bo v naslednjem petletnem obdobju uveljavila tudi v množični rabi, med drugim v potrošniškem segmentu. Zaradi tega pričakujejo, da bo prodaja strojne opreme IoT najhitreje rasla in presegla raven prodaje storitev kot vodilne skupine v skupnem tržnem deležu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji