Objavljeno: 14.12.2016 05:00

Hekerski napadi na bančni sistem čedalje pogostejši

Organizacija SWIFT, ki upravlja največji sistem za izvajanje transakcij med finančnimi ustanovami na svetu, je opozorila, da so hekerski napadi na njene članice čedalje pogostejši. Filmski napad se je zgodil februarja, ko so hekerji bangladeški centralni banke ukradli 81 milijonov dolarjev z računa pri newyorški centralni banki. Toda to ni bil edini niti zadnji napad, opozarja SWIFT.

V internem sporočilu, ki so ga 2. novembra poslali bankam, opozarjajo na naraščajočo nevarnost hekerskih vdorov in napadov na sistem SWIFT. Od februarskega napada se jih je zvrstilo še cel kup, je povedal vodja varnosti pri SWIFT-u Stephen Gilderdale, in dodal, da so hekerji v približno petini uspeli ukrasti vsaj nekaj sredstev. Tarč in žrtev ni želel razkriti, prav tako ni znan znesek ukradenih sredstev.

V vseh primerih gre za napad prek dostopnih točk v SWIFT, ki jih imajo banke. Napadalci največkrat ciljajo na prijavne podatke oziroma prevzamejo nadzor nad celotnimi računalniki, ki se uporabljajo za komunikacijo s SWIFT-ovim omrežjem. Centralni sistem SWIFT še ni bil žrtev napada.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji