Objavljeno: 11.6.2008

HDTV na Televiziji Slovenija

Televizija Slovenije bo v avgustu poizkusno prenašala poletne olimpijske igre iz Pekinga v visoki ločljivosti (HDTV). HD slika po vsebini ne bo popolnoma enaka kot običajna slika SD in jo bo spremljal zvok s prizorišča brez slovenskega komentarja. HDTV pa bodo zaenkrat lahko spremljali samo prebivalci Ljubljane in bližnje okolice, ki bodo nabavili sprejemnik DVB-T (MPEG-4). Televizija Slovenija bo signal ponudila tudi kabelskim operaterjem, seveda samo tistim, ki v svojih omrežjih že ponujajo digitalne pakete, in internetnim ponudnikom, ki imajo dovolj zmogljivo infrastrukturo za prenašanje televizijskega signala v ločljivosti HD. Razen tega bo ogled olimpijade v tehniki HD možen na posebnih HD točkah v nekaterih trgovinah s tehnično opremo.

Poletna olimpijada bo samo preizkus predvajanja televizijskih vsebin v digitalni tehniki HD, pred Televizijo Slovenija pa je še pomembnejša naloga digitalizacije televizijske produkcije, saj bodo, kot vemo, leta 2010 v Sloveniji ugasnjeni analogni televizijski oddajniki. Sočasno z digitalizacijo bo potekala nadgradnja dela tehnike, da bo le-ta omogočala produkcijo televizijske slike v ločljivosti HD. Televizija Slovenija že ima nekaj kamkorderjev za HD, v začetku naslednjega leta bodo s HD tehniko opremili Studio 1 za prenose HD v živo in nadgradili telekino za pretvorbo filmov v HD, razen tega pa bodo morali predvsem za športne prenose v naslednjih dveh letih nabaviti HD reportažni avtomobil.

Televizija Slovenija načrtuje redno oddajanje posebnega HD programa za začetek prihodnjega leta, prav tako z oddajnika na Ljubljanskem gradu in prek omrežij zainteresiranih kabelskih in internetnih operaterjev, medtem ko bo možno HD program prenašati po vsej Sloveniji prek ustrezno posodobljene oddajniške mreže šele po sprostitvi frekvenc za DVB-T leta 2010.

Slika: pokritost HD DVB-T signala iz Ljubljanskega gradu.

Povezava: Digitalna slika v dnevni sobi (06/2008)

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji