Objavljeno: 3.2.2014 01:00

Grafen za hitrejše mobilne naprave

IBM že nekaj časa eksperimentira z grafenom kot zamenjavo za silicij v elektronskih vezjih, zdaj pa so na tem področju naredili nov preboj. V laboratorijih so uspešno sestavili integrirano vezje, pri katerem se manjši del tranzistorjev naredili iz grafena. Specifično so s tem materialom naredili radijski sprejemnik za brezžične komunikacije, s katerim so uspešno prenesli tekstovno sporočilo »IBM«. Menda je celoten postopek narejen z masovno proizvodnjo v mislih.

IBM je sicer prvo integrirano vezje iz grafena naredil že leta 2011, vendar se je kasneje pokazalo, da današnji proizvodni postopki močno degradirajo zmogljivost grafena v končnem izdelku. Zdaj so ubrali drugo pot in tranzistorje iz grafena vgradili v strogo nadzorovanem okolju, a šele tedaj, ko so dokončali vse ostale silicijeve komponente.

Dosežek je izjemen, saj so testi potrdili 10.000-krat večjo zmogljivost, kot če bi za to nalogo uporabili silicij. Če je pravilno uporabljen, lahko grafen elektriko prenaša kar 200-krat hitreje kot danes uporabljene snovi, obenem pa porabi tudi bistveno manj energije. Razvojna ekipa si zato predvsem prizadeva, da bi tehnologijo uporabljali pri energijsko požrešnih radijskih sprejemnikih in s tem odprli novo poglavje na področju mobilnih naprav.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji