Objavljeno: 3.12.2013 08:00

Googlova oblačna platforma pripravljena

Spletni velikan Google že nekaj časa pripravlja lastno oblačno platformo, kjer bo ponujal virtualne računalnike oziroma strežnike, včeraj pa so na blogu objavili, da je platforma pripravljena za širšo uporabo. Google Computer Engine, kot se oblak imenuje, tekmuje neposredno z Amazonovim Web Services (predvsem EC2 in S3), velika igralca na tem področju sta tudi Rackspace in VMware, svoj oblak pa ponujajo tudi pri Microsoftu.

Sistem je sicer že nekaj časa na voljo v beta obliki, do danes so ponujali virtualne naprave z Debianom ali Centosom, oboje z prilagojenim kernelom, sedaj pa bomo lahko namestili poljubno distribucijo. Obljubljajo 99,95% dostopnost in enostavno upravljanje z možnostjo žive migracije (torej možnost prenosa virtualne naprave ob polni dostopnosti). Z objavo so tudi znižali nekatere cene, več pa si lahko preberete na Googlovem blogu za oblačne storitve.  

Sami smo v preteklosti že koristili Amazonov EC2 in smo v splošnem navdušeni nad tovrstnimi tehnologijami, bo pa zanimivo spremljati dogajanje na tem področju pri vse večjem številu tekmecev.  

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji